Turecký premiér osobne vyhodil poradcu, ktorý kopal demonštranta

NETKY.SK • 26 Máj 2014, 11:33 • 2 min
Turecký premiér osobne vyhodil poradcu, ktorý kopal demonštranta

ANKARA - Poradca tureckého premiéra Recepa Erdogana, ktorý fyzicky napadol na zemi kľačiaceho demonštranta, už na úrade vlády nepracuje.

slovakia

left justify in out

Cez víkend to potvrdil nemenovaný zdroj, podľa ktorého poradcu Jusufa Jerkela o prepustení informoval priamo premiér. Ten síce vzal na vedomie jeho ospravedlnenie, no v záujme upokojenia verejnosti sa rozhodol konať rázne. Fotografia, na ktorej Jerkel kope do demonštranta na kolenách, vyvolala vlnu nevôľu najmä vo svetle banského nešťastia v meste Soma. Záber sa pre mnohých stal symbolom postoja Erdoganovej vlády k tragédií a následným nepokojom. Jerkel nepracoval už od incidentu pre zranenie nohy, ktoré utrpel práve pri napadnutí muža. Pobúrenie tureckej verejnosti z banského nešťastia pocítil aj samotný Erdogan. V Some sa musel pod tlakom davu schovať do jedného z tamojších obchodov, ktorý následne obkľúčila polícia.

 

Tureckí záchranári z uhoľnej bane v Some vytiahli telá viac ako 300 baníkov. Tragédia bola dôsledkom poruchy na elektrickom zariadení a príčinou väčšiny úmrtí bola otrava oxidom uhoľnatým. Nešťastie vyvolalo hnev verejnosti a viedlo k masovým demonštráciám. Demonštrujúci obracajú svoj hnev proti banským spoločnostiam ako aj proti vláde, ktorá sprivatizovala a prenajala bane a ignorovala opakujúce sa varovania o ich nedostatočnej bezpečnosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies