Turecký premiér opäť rokoval s aktivistami o uvoľnení parku

NETKY.SK • 14 Jún 2013, 10:15 • 2 min
Turecký premiér opäť rokoval s aktivistami o uvoľnení parku

ANKARA - Zástupcovia tureckého hnutia organizujúceho protesty proti tamojšej konzervatívnej vláde sa v noci zo štvrtka na piatok opäť stretli s premiérom Recepom Tayyipom Erdoganom, ktorý sa s nimi snažil vyriešiť čoraz napätejšiu situáciu po tom, ako aktivisti okupujúci park na námestí Taksim v Istanbule odignorovali jeho "poslednú" výzvu, aby odišli.

slovakia

left justify in out

Turecké televízie odvysielali zábery približne desiatky členov skupiny Taksim Dayanişmasi (Solidarita s Taksimom) vchádzajúcich do Erdoganovej rezidencie v Ankare, kde strávili niekoľko hodín. Hovorca vládnej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) Hüseyin Çelik ubezpečil, že plánovaná prestavba parku, ktorá po zásahu polície proti aktivistom vyústila do protestov po celej krajine, sa nebude realizovať, kým občania nevyjadria svoj názor v referende.

Ľudové hlasovanie vláda svojim odporcom ponúkla ešte v stredu, od čoho si sľubovala návrat situácie do normálu. Okupácia parku ako aj každodenné demonštrácie v Istanbule a Ankare však pokračujú. Hlavným predmetom protestov pritom nie je samotná prestavba parku, ale politický vývoj v krajine. 

"Chceme vedieť, čo si myslia obyvatelia Istanbulu. Ich rozhodnutie je pre nás veľmi dôležité," povedal Çelik o referende. Turecké orgány tiež podľa neho čakajú na rozhodnutie súdu, ktorý koná na základe podnetu odporcov projektu. V parku medzitým opäť nocovali tisíce aktivistov snažiacich sa zabrániť výrubu stromov. Poriadkové sily ešte v utorok získali kontrolu nad priľahlým priestranstvom, čo sa nezaobišlo bez násilných stretov s demonštrantami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona