Turecký premiér neuspel, vráti mandát na zostavenie vlády

NETKY.SK • 18 August 2015, 10:49 • 2 min
Turecký premiér neuspel, vráti mandát na zostavenie vlády

ANKARA - Turecký premiér Ahmet Davutoglu vráti dnes večer prezidentovi mandát, ktorý dostal na zostavenie vlády, pretože rokovania vládnucej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) o vytvorení koalície s opozičnými stranami boli neúspešné. Agentúru Reuters o tom informoval jeden z predstaviteľov AKP.

slovakia

left justify in out

Prezident Recep Tayyip Erdogan by mohol rozpustiť Davutoglovu úradujúcu vládu a vyzvať na vytvorenie dočasnej "volebnej vlády", ak sa do 23. augusta nepodarí dosiahnuť dohodu. To by znamenalo, že až do jesenných predčasných volieb by sa o moc podelili všetky štyri strany, dodal Reuters.

 

Konzervatívna AKP, vychádzajúca z islamských koreňov, vyhrala 7. júna riadne parlamentné voľby. Strana, založená súčasným prezidentom Erdoganom, však nezískala parlamentnú väčšinu a na sformovanie vlády preto potrebovala koaličného partnera.

 

Viacerí pozorovatelia sa domnievajú, že AKP by - napriek deklarovanému úsiliu o spoluprácu s niektorou s parlamentných strán - v skutočnosti najlepšie vyhovoval scenár predčasných volieb. V tých by potenciálne mohla získať stratenú parlamentnú väčšinu, o ktorú prišla v júnových voľbách.

 

Za súčasnej napätej situácie medzi tureckou vládou a Kurdmi nie je pravdepodobná ani koalícia medzi AKP a prokurdskou Ľudovodemokratickou stranou (HDP), ani spoločná vláda opozície s účasťou HDP.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies