Turecký premiér navštívil v Sýrii hrobku starého otca zakladateľa Osmanskej ríše

NETKY.SK • 11 Máj 2015, 07:53 • 2 min
Turecký premiér navštívil v Sýrii hrobku starého otca zakladateľa Osmanskej ríše

ANKARA - Turecký premiér Ahmet Davutoglu v nedeľu neohlásene vstúpil na územie vojnou zmietanej Sýrie a v obrnenom konvoji navštívil hrobku Süleymana Šaha, starého otca zakladateľa Osmanskej ríše Osmana I. Tento krok vyvolal okamžitú reakciu Sýrie, ktorá obvinila Turecko z agresie voči suverénnemu štátu, informovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Vo februári vyslalo Turecko stovky svojich vojakov do Sýrie, aby presunuli hrobku bližšie k svojim hraniciam. Dovtedy sa nachádzala asi 30 kilometrov od mesta Kobané, o ktoré zvádzali prudké boje jeho kurdskí obrancovia s bojovníkmi tzv. Islamského štátu, a strážili ju desiatky tureckých vojakov. Išlo o prvý zásah Turecka do konfliktu v Sýrii, ktorý sa začal v marci 2011.

 

Davutoglu navštívil svätyňu, ležiacu teraz približne 250 metrov od tureckých hraníc v regióne Ašma, v rámci kampane pred júnovými parlamentnými voľbami. Podľa agentúry Dogan prišiel do Sýrie v konvoji obrnených vozidiel chránených zo vzduch vrtuľníkmi. Sprevádzal ho minister obrany a armádni velitelia.

 

Davutoglu uskutočnil návštevu hrobky v čase špekulácií, že Turecko sa chystá zasiahnuť vojensky v Sýrii. Premiér však tieto dohady odmietol.

 

Süleymanova hrobka je výsostným územím Turecka od roku 1921 na základe Ankarskej zmluvy. Pôvodne sa nachádzala neďaleko stredovekého hradu Kalat Džabar, odkiaľ ju začiatkom 70. rokov presťahovali na súčasné miesto, pretože ju začala ohrozovať stúpajúca hladina priehrady vybudovanej na rieke Eufrat.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies