Turecký premiér je jediným kandidátom na predsedu vládnucej strany

NETKY.SK • 11 September 2015, 18:52 • 2 min
Turecký premiér je jediným kandidátom na predsedu vládnucej strany

ANKARA - Turecký premiér Ahmet Davutoglu, ktorý sa uchádza o znovuzvolenie za predsedu vládnucej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP), nemá vo voľbách žiadneho protikandidáta.

slovakia

left justify in out

Povedal to dnes hovorca strany Bešir Atalay. Davutoglua si osobne vybral za svojho nástupcu na čele AKP zakladateľ strany Recep Tayyip Erdogan, keď sa vlani stal prezidentom. Pod jeho vedením prišla strana v júnových voľbách o parlamentnú väčšinu a prvýkrát od roku 2002, keď sa dostala k moci, musela hľadať koaličného partnera, ktorého sa jej napokon nepodarilo nájsť, pripomenula tlačová agentúra Reuters.

 

Keď zlyhali všetky pokusy o zostavenie koaličnej vlády, prezident Erdogan rozhodol, že budú nové parlamentné voľby. Konať sa budú pravdepodobne 1. novembra.

 

AKP dúfa, že sa jej tentoraz podarí získať parlamentnú väčšinu. Prieskum inštitútu Metropoll, ktorý sa uskutočnil v druhej polovici augusta, však ukázal, že AKP ani v novembrových predčasných voľbách nezíska dostatok hlasov na samostatné zostavenie vlády a významne sa nezmení ani pozícia ostatných politických strán.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies