Turecký premiér Erdogan oznámil svoju kandidatúru za prezidenta

NETKY.SK • 1 Júl 2014, 16:18 • 2 min
Turecký premiér Erdogan oznámil svoju kandidatúru za prezidenta

ANKARA - Po viac ako 11 rokoch na poste tureckého premiéra sa chce teraz 60-ročný Recep Tayyip Erdogan stať hlavou Turecka.

slovakia

left justify in out

„Je to náš kandidát na post prezidenta", oznámil v utorok podpredseda Erdoganovej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) Mehmet Ali Sahin v televízii. Členovia AKP podporili Erdoganovu kandidatúru jednomyseľne. Po prvýkrát budú 10. augusta o prezidentovi rozhodovať obyvatelia Turecka v priamej voľbe. Dôležitú úlohu vo voľbách zohrajú Turci žijúci v zahraničí. Erdogan chce byť prezidentom všetkých Turkov a ako prisľúbil pred voľbami, že bude sa usilovať o zmierenie Turkov s Kurdmi. Prisľúbil tiež podporu zrýchlenému rokovaniu o vstupe krajiny do únie.

 

Podľa minulotýždňových prieskumov sa Erdogan stane prezidentom už v prvom kole a pri moci tak bude minimálne do roku 2019, čo z neho spraví najdlhšie vládnuceho lídra od zakladateľa moderného Turecka Mustafu Kemala Atatürka. Úradujúci prezident Abdullah Gül v nedeľu odmietol záujem opätovne sa uchádzať o najvyšší post. 

 

Erdoganovo vládnutie v prevažne moslimskej krajine znamenalo hospodársky rast, no aj obvinenia z porušovania ľudských práv a slobôd, rozmáhajúcej sa korupcie a zneužívania verejných zdrojov. Nespokojnosť s jeho konzervatívnym vládnutím vyvrcholila v roku 2013, keď krajinu zasiahli mohutné demonštrácie. Ich rázne potlačenie vyvolalo medzinárodnú kritiku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies