Turecký premiér Erdogan kandidujúci za prezidenta rozdeľuje verejnosť

NETKY.SK • 31 Júl 2014, 07:31 • 2 min
Turecký premiér Erdogan kandidujúci za prezidenta rozdeľuje verejnosť

ANKARA - Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan polarizuje spoločnosť vo svojej vlasti. Vyplýva to z výsledkov májového prieskumu verejnej mienky zverejnených v stredu.

slovakia

left justify in out

Z nich vyplýva, že favorit augustových prezidentských volieb má podľa 48 percent spomedzi tisícky opýtaných dobrý vplyv na krajinu. Rovnaký počet respondentov však má na vec presne opačný názor. Dlhoročný predseda tureckej vlády podľa 55-percentnej väčšiny pochybil pri reakcii na minuloročné protivládne nepokoje, ktoré vládne sily potlačili pomocou vodných diel a slzotvorného plynu. Celkovo je so smerovaním krajiny nespokojných 51 percent Turkov, opačný názor vyslovilo 44 percent opýtaných.

Erdoganovo 11-ročné vládnutie v prevažne moslimskej krajine prinieslo hospodársky rast, no i obvinenia z porušovania ľudských práv a slobôd, rozmáhajúcej sa korupcie a zneužívania verejných zdrojov.

 

Nespokojnosť s jeho konzervatívnym vládnutím vyvrcholila minulý rok, keď krajinu zasiahli mohutné demonštrácie. Ich rázne potlačenie vyvolalo medzinárodnú kritiku. Podľa prieskumov sa Erdogan stane prezidentom už v prvom kole a pri moci tak bude minimálne do roku 2019, čo z neho spraví najdlhšie vládnuceho lídra od Atatürka. Opozícia tvrdí, že by sa mal vzdať premiérskej pozície v záujme rovnakých podmienok pre všetkých kandidátov. Z nich okrem premiéra vyniká intelektuál Ekmeleddin Ihsanoglu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies