Turecký premiér Davutoglu otvoril koaličné rokovania päť týždňov po voľbách

NETKY.SK • 13 Júl 2015, 16:35 • 2 min
Turecký premiér Davutoglu otvoril koaličné rokovania päť týždňov po voľbách

ANKARA - Turecký premiér Ahmet Davutoglu otvoril dnes prvé kolo rozhovorov o vytvorení novej koaličnej vlády stretnutím s lídrami sekulárnej Republikánskej ľudovej strany (CHP).

slovakia

left justify in out

Davutoglu, premiér za dlhé roky vládnucu Stranu spravodlivosti a rozvoja (AKP), chce najskôr preskúmať možnosť vytvorenia "veľkej koalície" dvoch najväčších strán, ktorá by mala nespochybniteľnú parlamentnú väčšinu. Obe strany sú ale hlavnými politickými rivalmi. 


Konzervatívna AKP, vychádzajúca z islamských koreňov, vyhrala 7. júna parlamentné voľby. Strana, založená súčasným prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom, však nezískala parlamentnú väčšinu, preto potrebuje získať koaličného partnera z ďalších troch menších parlamentných strán. 


Davutoglu by sa mal v utorok stretnúť s vodcami radikálnej nacionalistickej strany. V stredu bude rokovať o možnosti koaličnej spolupráce s vodcami prokurdskej strany. Designovaný premiér má na vytvorenie vlády 45 dní. 


Všetci potenciálni koaliční partneri však ako podmienku spolupráce požadujú oslabenie dominantného postavenia prezidenta Erdogana. Ten by sa mal podľa nich uspokojiť s prevažne ceremoniálnymi právomocami hlavy štátu. 


Menšie strany tiež trvajú na tom, že sa musí znovu otvoriť vyšetrovanie korupčných káuz týkajúcich sa štyroch bývalých ministrov blízkych Erdoganovi. 
Aliancia so sekularistami by vláde umožnila pokračovanie dva roky trvajúceho mierového procesu s kurdskými povstalcami, voči ktorým vystupujú tureckí nacionalisti. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona