Turecký premiér Davutoglu: Izraelské "provokácie" radikalizujú moslimský svet

NETKY.SK • 17 Január 2015, 09:42 • 2 min
Turecký premiér Davutoglu: Izraelské "provokácie" radikalizujú moslimský svet

ISTANBUL - Turecký premiér Ahmed Davutoglu dnes obvinil izraelského predsedu vlády Benjamina Netanjahua z terorizmu a uviedol, že izraelské "provokácie", ako napríklad bombardovanie palestínskeho pásma Gazy, prispeli k radikalizácii v moslimskom svete.

slovakia

left justify in out

V interview pre tlačovú agentúru Reuters Davutoglu povedal, že mier na Blízkom východe a odstránenie extrémistických skupín bude prakticky nemožné bez založenia palestínskeho štátu. "Samotný Netanjahu zabil, jeho armáda zabila deti na ihrisku. Zabili našich občanov a amerického občana v medzinárodných vodách. Toto je terorizmus. Nikto nemôže vyvrátiť, že v mešite al-Aksá v Jeruzaleme išlo o izraelskú agresiu," uviedol Davutoglu.
     

"Tieto provokácie vyvolávajú frustráciu v moslimskom svete a stávajú sa jedným z dôvodov, prečo sa vynárajú radikálne smery," dodal turecký premiér. "Ak chceme nastoliť mier a poriadok na Blízkom východe, eliminovať všetky extrémistické sily, musíme vyriešiť palestínsku otázku," spresnil líder prevažne moslimskej krajiny.
      

Davutoglu prirovnal vo štvrtok Netanjahua k islamistickým militantom, ktorí minulý týždeň podnikli útoky v oblasti Paríža, a dodal, že obe spomenuté strany spáchali zločiny proti ľudskosti. Davutoglu v interview v Istanbule vyhlásil, že Turecko bude naďalej robiť všetko, čo je v jeho silách, aby zabránilo zahraničným bojovníkom prekračovať hranice do a zo Sýrie. Ankara totiž označuje konflikt v susednej krajine za hlavnú hrozbu pre národnú bezpečnosť.
      

Turecký premiér však dodal, že riešenie nespočíva len v boji proti militantom Islamského štátu, a vyzval na zavedenie bezletovej zóny pod medzinárodným dohľadom, ktorá bude chrániť mesto Aleppo pred silami sýrskeho prezidenta Bašára Asada. "Zdrojom problému je brutalita Asadovho režimu... Chceme bezletovú zónu..., aby bolo Aleppo chránené prinajmenšom pred leteckým bombardovaním a potom nebudú žiadni noví utečenci prichádzajúci do Turecka," povedal Davutoglu.
      

Turecko zrejme rozšíri sériu militarizovaných zón popri svojej hranici so Sýriou a pokúsi sa tak zastaviť prechod zahraničných bojovníkov bez toho, aby úplne uzavrelo hranicu aj pre sýrskych utečencov, oznámil Davutoglu.
     

"Na hranici sú teraz utečenecké tábory, sú teda určité miesta, kde je oveľa prísnejšia kontrola... Tieto militarizované zóny by sa mohli zväčšiť," dodal turecký premiér s tým, že Turecko dosiaľ váhalo s ich rozšírením, aby neodradilo utečencov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona