Turecký premiér dáva zjednoteniu Cypru veľké šance

NETKY.SK • 17 Máj 2013, 09:39 • 2 min
Turecký premiér dáva zjednoteniu Cypru veľké šance

WASHINGTON - Turecký premiér Tayyip Erdogan dáva opätovnému zjednoteniu Cypru veľké šance, pričom si myslí, že takýto krok by prispel k zvýšeniu ťažby zemného plynu a ropy vo východnej časti Stredozemného mora. Erdogan to uviedol vo štvrtok počas svojej oficiálnej návštevy USA.

slovakia

left justify in out

Ostrov je rozdelený od roku 1974, keď tam zo strany gréckych Cyperčanov došlo k štátnemu prevratu, po ktorom nasledovala turecká invázia do jeho severnej časti. Turecko v tejto časti ostrova udržiava približne 30.000 svojich vojakov a je jediným štátom, ktorý uznal nezávislosť samozvanej Severocyperskej tureckej republiky.

Snahy o opätovné zjednotenie krajiny stále zlyhávajú. Turecké úrady však uviedli, že víťazstvo Nikosa Anastasiadisa vo februárových prezidentských voľbách je do nasledujúcich rokov najlepšou zárukou na dosiahnutie obojstrannej dohody. 

Anastasiadis bol zástancom plánu na zjednotenie krajiny z roku 2004, ktorý predložil vtedajší generálny tajomník OSN Kofi Annan, a to aj napriek tomu, že väčšina jeho gréckocyperských rodákov plán odmietla v referende konanom tesne pred vstupom krajiny do EÚ.

"Veríme, že existuje dosť príležitostí na to, aby sme v tejto otázke dokázali nájsť vhodné riešenie," povedal Erdogan na spoločnej tlačovej konferencii s americkým prezidentom Barackom Obamom vo Washingtone, informovala dnes agentúra Reuters.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies