Turecký premiér avizoval sústredený boj s IS, PKK a ďalšími militantmi

NETKY.SK • 24 Júl 2015, 13:43 • 2 min
Turecký premiér avizoval sústredený boj s IS, PKK a ďalšími militantmi

ANKARA - Turecký premiér Ahmet Davutoglu dnes vyhlásil, že bezpečnostné operácie zamerané proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS), ako aj proti ľavicovým kurdským militantom, neboli jednorazové, ale komplexné a budú pokračovať.

slovakia

left justify in out

Na tlačovej konferencii Davutoglu informoval, že počas dnešnej koordinovanej policajnej operácie, ktorá sa uskutočnila v 13 provinciách, bolo zadržaných 297 podozrivých osôb, z toho 37 cudzincov. 


Razie nasledovali krátko po vzdušnom útoku tureckých stíhacích lietadiel na pozície IS v Sýrii. Ich výsledkom je zničenie stanovených cieľov, uviedol Davutoglu. Dodal, že turecké stíhačky nevstúpili so sýrskeho vzdušného priestoru. Podľa jeho slov Sýria o tejto operácii nebola informovaná. 


Davutoglu vo svojom dnešnom vyhlásení pripomenul aj samovražedný útok z pondelka, keď v meste Suruč v provincii Šanliurfa pri hraniciach so Sýriou zahynulo 32 ľudí, a obvinil Stranu kurdských pracujúcich (PKK) a na ňu napojené "elementy vrátane marginálnych ľavicových teroristických organizácií" zo zneužitia tejto tragédie na svoje politické ciele a útoky na bezpečnostné zložky. Pripomenul, že ich obeťou sa v posledných dňoch stali piati príslušníci polície. 
Davutoglu zopakoval, že vláda je odhodlaná bojovať proti všetkým teroristickým skupinám bez výnimky. Spomenul pritom nielen IS a PKK, ale aj "ďalšie medzinárodné teroristické organizácie". Vyhlásil, že Turecko je pripravené na "multidimenzionálny boj" proti spomínaným organizáciám v záujme obrany "pokoja a bezpečnosti" v krajine. 


Miestne médiá dnes informovali, že koordinovaná policajná razia sa uskutočnila aj za podpory hliadkujúcich vrtuľníkov a jednotiek osobitného určenia. Protiteroristické jednotky len v Istanbule uskutočnili domové prehliadky na viac ako 100 adresách, kde sa mali zdržiavať podozrivé osoby, uviedla televízna stanica CNN Türk. Istanbulská polícia však túto informáciu odmietla komentovať. 


Agentúra Reuters v tejto súvislosti citovala nemenovaného vysokopostaveného policajného dôstojníka, podľa ktorého "dnešný ranný nálet (na pozície IS v Sýrii) a operácia proti teroristickým skupinám na domácej pôde boli krokmi, prijatými ako preventívne opatrenie v snahe predísť možnému útoku proti Turecku zvnútra či zvonka". "Je to krok od pasívnej k aktívnej obrane," spresnil zdroj. 


Tureckí predstavitelia nedávno opakovane vyhlasovali, že krajina prijme všetky potrebné opatrenia, aby sa ochránila pred útokom IS či kurdských militantov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies