Turecký parlament začne rozpravu o reforme ústavy

NETKY.SK • 10 Január 2017, 07:56 • 2 min
Turecký parlament začne rozpravu o reforme ústavy

ANKARA - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan je o krok bližšie k dosiahnutiu svojho cieľa zmeny ústavy, ktorá umožní zavedenie prezidentského systému.

slovakia

left justify in out

Poslanci tureckého parlamentu totiž v noci nadnes hlasovali za začatie rozpravy o tejto otázke. Návrh podporilo 338 zo 480 prítomných poslancov, pričom potrebných bolo najmenej 330 hlasov, informovala agentúra Anadolu.

 

Úsilie vládnucej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP), ktorá má v parlamente 316 kresiel, tak získalo aj podporu niekoľkých opozičných zákonodarcov.

 

Poslanci budú teraz diskutovať a hlasovať o každom z 18 článkov novelizovanej ústavy. Podľa odhadov agentúry Anadolu by rozprava mohla trvať dva týždne.

 

Reforma ústavy je sporná, pretože posilňuje postavenie prezidenta a oslabuje právomoci parlamentu. Predseda opozičnej ultranacionalistickej Strany národného hnutia (MHP) Devlet Bahčeli reformu podporuje, ale v samotnej strane disponujúcej 40 mandátmi s ňou však podľa neho všetci nesúhlasia. Zvyšné dve opozičné strany - stredoľavá Republikánska ľudová strana (CHP) a prokurdská Ľudovodemokratická strana (HDP) - sú jednoznačne proti reforme a obávajú sa zavedenia "diktatúry" v Turecku.

 

Jednou z navrhovaných zmien je umožniť prezidentovi vládnuť pomocou dekrétov. Fakticky sa to už deje, keďže po vlaňajšom júlovom pokuse o prevrat platí výnimočný stav, ktorý bol 3. januára predĺžený do apríla.

 

Kritici tiež argumentujú, že Erdogan by mal takmer neobmedzenú moc, pretože má naďalej silné väzby s AKP a bude mať vplyv aj na premiéra.

 

Erdogan sľúbil, že v nadchádzajúcich mesiacoch vypíše o zmene ústavy referendum.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies