Turecký parlament schválil všetky články reformovanej ústavy

NETKY.SK • 16 Január 2017, 06:48 • 2 min
Turecký parlament schválil všetky články reformovanej ústavy

ISTANBUL - Turecký parlament v nedeľu neskoro večer schválil v prvom čítaní poslednú z navrhovaných zmien ústavy, ktoré presadzuje vládnuca Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP) s cieľom zaviesť v krajine prezidentský systém vlády.

slovakia

left justify in out

Poslanci tak odobrili nové znenie všetkých 18 článkov ústavy, ktoré majú byť novelizované, aby sa posilnila pozícia prezidenta. Výsledky však musia ešte potvrdiť v druhom a záverečnom kole hlasovania, ktoré sa môže konať najskôr 48 hodín po skončení prvého.

 

Ak návrh reformy základného zákona znova podporí najmenej 330 z 550 členov parlamentu, čo sa na základe hlasovaní z minulého týždňa zdá pravdepodobné, zmenu ústavy predložia na schválenie občanom v referende. Ľudové hlasovanie sa očakáva na jar tohto roka.

 

Poslanci o jednotlivých novelizovaných článkoch rozhodovali postupne po jednom. Nedeľňajšie hlasovanie tento proces uzavrelo po týždni vášnivých debát, ktoré miestami prerástli do potýčok.

Predstavitelia AKP argumentujú, že silný prezidentský úrad je potrebný na posilnenie a stabilitu Turecka v čase, keď čelí rôznym hrozbám terorizmu. Kritici zmeny ústavy označujú za snahu legislatívne ukotviť nadmerné právomoci v rukách prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

 

Poslanci sa podľa štátnej tlačovej agentúry Anadolu znova zídu v stredu 18. januára a hlasovanie by mali uzavrieť do soboty 21. januára.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies