Turecký parlament schválil prísny bezpečnostný zákon

NETKY.SK • 27 Marec 2015, 11:35 • 2 min
Turecký parlament schválil prísny bezpečnostný zákon

ANKARA - Poslanci tureckého parlamentu schválili v piatok veľkou väčšinou bezpečnostný zákon, ktorý má posilniť právomoci polície a umožniť použitie strelných zbraní proti demonštrantom, čím vzbudili vo verejnosti obavy z potláčania odporcov dnešnej vlády.

slovakia

left justify in out

Nový zákon vyvolal znepokojenie v opozičných stranách, ktoré tvrdia, že vládna Strana spravodlivosti a rozvoja sa stáva čoraz autoritatívnejšou. Príslušníci tureckej kurdskej menšiny sú presvedčení, že zákon je namierený proti nim.

 

Opozícia obviňuje prezidenta Recepa Tayypa Erdogana z postupného rušenia sekulárnych základov Turecka. Dôkazom je povolenie nosenia moslimských šatiek v školách a v štátnych inštitúciách a postupné zvýšenie podielu náboženstva v školských osnovách. Zástancovia sekulárnych tradícií Turecka tvrdia, že prezident Erdogan v krajine buduje školstvo s väčším zameraním na islam s cieľom vychovať "pobožné generácie".

 

Vláda tiež zasahuje proti novinárom a armáde, ktorá bola nositeľom sekularizmu v štáte od jeho založenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona