Turecký parlament schválil novelu antiteroristického zákona

NETKY.SK • 25 Júl 2018, 17:25 • 2 min
Turecký parlament schválil novelu antiteroristického zákona

ANKARA - Poslanci tureckého parlamentu schválili v stredu novelu legislatívy, ktorej obsah zabezpečí aj po zrušení výnimočného stavu v krajine efektívnosť boja proti terorizmu. Za hlasovalo 284, proti 95 zákonodarcov pri jednom zdržaní sa. Informovali o tom tlačové agentúry Anadolu a DPA.

slovakia

left justify in out

Guvernéri 81 provincií Turecka dostali v zmysle navrhovaných zmien právomoc obmedziť pohyb určitých osôb pri vstupe do istých častí provincie alebo ich opustení, ak to bude potrebné v záujme zachovania verejného poriadku a bezpečnosti.

 

Takisto budú mať kompetenciu rozhodovať o možnosti zhromažďovania občanov v istých lokalitách v danom čase, respektíve pohybe občanov i motorových vozidiel v nich. Navyše budú mať aj právo zakázať prechovávanie legálne povolených zbraní.

 

Demonštrácie a iné verejné zhromaždenia sa budú môcť tak pod holým nebom, ako aj v uzavretých priestoroch konať maximálne do polnoci.

 

Polícia bude môcť zadržať osoby podozrivé z trestných činov teroristického charakteru na maximálne 48 hodín, v prípade viacerých ďalších deliktov až na štyri dni. Toto zadržanie však bude možné dvakrát predĺžiť, a to celkove na 12 dní. Opatrenie by malo byť v platnosti tri roky od nadobudnutia účinnosti novely.

 

Vojaci, žandári a policajti, ktorých počas výnimočného stavu v krajine najskôr prepustili zo služby, avšak neskôr sa po ich odvolaní mohli vrátiť do pôvodných zložiek, nemôžu rátať s navrátením hodností. Pracovné príležitosti dostanú vo "výskumných centrách" rezortov vnútra, obrany a zahraničných vecí.

 

Prepustení riadiaci štátni zamestnanci sa do funkcií takisto nevrátia, ale budú môcť pôsobiť na pôvodných pracoviskách.

Novela protiteroristického zákona pamätá aj na úpravu prípadných ďalších prepúšťaní verejných zamestnancov.

 

Výnimočný stav v Turecku, vyhlásený po neúspešnom pokuse o prevrat z júla 2016, zrušili 19. júla. Nová úprava by mala platiť tri roky.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies