Turecký parlament schválil dohodu o zmierení sa s Izraelom

NETKY.SK • 20 August 2016, 08:56 • 2 min
Turecký parlament schválil dohodu o zmierení sa s Izraelom

ANKARA - Turecký parlament ratifikoval dnes dohodu o urovnaní medzištátnych vzťahov, ktorú Turecko dosiahlo minulý mesiac s Izraelom. Znamená to, že po šiestich rokoch krízy sa medzi oboma krajinami môžu obnoviť normálne diplomatické vzťahy, píše agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Hlasovanie sa uskutočnilo dnes zavčasu ráno ako posledný bod programu pred letnými parlamentnými prázdninami tureckého zákonodarného zboru.

 

V minulosti dobré vzťahy Izraela a Turecka značne narušil zásah izraelských jednotiek proti tureckej lodi v Stredozemnom mori z mája 2010. Propalestínski aktivisti na lodi Mavi Marmara s humanitárnou pomocou chceli vtedy prelomiť izraelskú námornú blokádu pásma Gazy.

 

Pri obsadení lode zastrelili vojaci deviatich tureckých občanov.

 

Po incidente obe krajiny stiahli z tej druhej svojich veľvyslancov, takmer úplne prerušili bezpečnostné styky a udržiavali diplomatické vzťahy len na nízkej úrovni.

 

V súlade s podmienkami dohody o zmierení Izrael teraz do 25 dní vyplatí pozostalým odškodnenie 20 miliónov dolárov. Ankara sa zase výmenou zaviazala ukončiť žaloby voči izraelským vojakom.

 

Izraelský kabinet dohodu o urovnaní vzťahov s Tureckom už takisto schválil.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies