Turecký parlament schválil ďalší kontroverzný zákon, môže zakázať činnosť mimovládnym organizáciám

NETKY.SK • 27 December 2020, 12:43 • 2 min
Turecký parlament schválil ďalší kontroverzný zákon, môže zakázať činnosť mimovládnym organizáciám

ANKARA – Turecký parlament schválil kontroverzný zákon. Na jednej strane ide brániť financovaniu a šíreniu zbraní hromadného ničenia, na strane druhej sťaží fungovanie mimovládnych organizácií.

slovakia

left justify in out

Zákon do parlamentu predložila vládnuca Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP), ktorú podporuje ultranacionalistická Strana národného hnutia (MHP).

 

Zvýši sa kontrola mimovládnych organizácií

So znením však nesúhlasia ľudskoprávne organizácie. Human Rights Watch (HRW) sa nepáči, že nový zákon dáva ministerstvu vnútra väčšie právomoci vo vzťahu k mimovládnym organizáciám a mohlo by „svojvoľne" obmedziť ich činnosť.

 

Nová legislatíva dokonca rezortu vnútra umožňuje odvolať z funkcie člena mimovládnej organizácie, ak je vyšetrovaný okrem iného na základe legislatívy o financovaní terorizmu.

 

Ministerstvo môže pozastaviť činnosť organizáciám

Rezort bude mať možnosť pozastaviť aj činnosť celej organizácie a zákaz jej činnosť na území Turecka. O tom, či tento zákon bude platiť však musí ešte rozhodnúť súd, ktorý sa má vyjadriť do 48 hodín.

 

Zákon by mal tiež zabrániť praniu špinavých peňazí, ktoré vo forme peňažných darov putujú ďalej a financujú terorizmusParlament tiež prijal zákon zakazujúci komerčné aktivity organizácií a jednotlivcov, ktorí čelia sankciám zo strany Bezpečnostnej rady OSN.

 

Podľa neho bude v Turecku zakázané aj zbieranie alebo poskytovanie finančných prostriedkov týmto jednotlivcom a organizáciám.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona