Turecký parlament odobril návrh na predĺženie výnimočného stavu do 15. januára

NETKY.SK • 12 Október 2016, 12:37 • 2 min
Turecký parlament odobril návrh na predĺženie výnimočného stavu do 15. januára

ISTANBUL - Turecký parlament schválil predĺženie výnimočného stavu v krajine až do 15. januára budúceho roku, informovala agentúra Anadolu. Výnimočný stav v Turecku platí od polovice júla, keď sa v krajine odohral neúspešný pokus o vojenský prevrat.

slovakia

left justify in out

Turecká vláda návrh na predĺženie výnimočného stavu odobrila ešte minulý týždeň. V parlamente ho pri hlasovaní v utorok večer podporili poslanci vládnej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) a opozičná krajne pravicová Strana národnej akcie (MHP). Proti boli stredoľavá Republikánska ľudová strana (CHP) a prokurdská Ľudovodemokratická strana (HDP). Ak by návrh na predĺženie výnimočného stavu nebol prešiel, v utorok by sa bol výnimočný stav automaticky skončil.

 

Turecko tvrdí, že za pokusom o vojenský prevrat z noci na 15. júla je moslimský duchovný Fethullah Gülen, ktorý žije v USA a Ankara žiada jeho vydanie, lebo ho považuje za vodcu "teroristickej organizácie".

 

Ankara o Gülenovi tvrdí, že dával inštrukcie strojcom pokusu o vojenský prevrat, ktorý sa odohral v noci z 15. na 16. júla. Kvôli tomu na neho turecké úrady vydali aj zatykač. On sám sa však od pučistov dištancoval a ostro ich odsúdil.

 

Po neúspešnom pokuse o vojenský prevrat bolo v Turecku zo štátnej služby - vrátane armády, polície, justície a školstva - prepustených viac než 50.000 ľudí podozrievaných z napojenia na tzv. Fethullahovu teroristickú organizáciu (FETÖ).

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona