Turecký opozičný líder ukončí 400-km pochod veľkým protestným zhromaždením

NETKY.SK • 9 Júl 2017, 10:37 • 2 min
Turecký opozičný líder ukončí 400-km pochod veľkým protestným zhromaždením

ISTANBUL - Turecký opozičný líder Kemal Kiličdaroglu má dnes v Istanbule ukončiť svoje 400-kilometrové putovanie protestným zhromaždením proti potláčaniu demokracie v krajine, informovala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Od 15. júna, keď sa Kiličdaroglu - líder hlavnej opozičnej sily Republikánskej ľudovej strany (CHP) - vydal na cestu z hlavného mesta Ankara, prilákal Pochod za spravodlivosť desaťtisíce ľudí.

 

Pochod sa začal po tom, ako bol poslanec za stranu CHP Enis Berberoglu odsúdený na 25 rokov väzenia za poskytnutie informácií o dodávke zbraní pre Sýriu médiám. CHP označila jeho uväznenie za poslednú kvapku, ktorou pretiekol pohár trpezlivosti.

 

Hlavným mottom pochodu sa stali slová "práva, zákon a spravodlivosť". Protestujúci, ktorí v páliacom slnku prešli v priemere 20 kilometrov denne, ho počas pochodu často skandovali.

 

Bývalý štátny zamestnanec Kiličdaroglu (69) sa má v nedeľu prihovoriť davom na poslednom protestnom zhromaždení na ázijskej strane Istanbulu.

 

Kiličdaroglu ostro kritizoval rozsiahle čistky v Turecku, ktoré postihli približne 120.000 štátnych úradníkov a uväznenie viac ako 50.000 ľudí, vrátane novinárov.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona