Turecký novinár Can Dündar považuje vyhlásenia o obnovení trestu smrti za zavádzanie

NETKY.SK • 10 Máj 2017, 13:14 • 2 min
Turecký novinár Can Dündar považuje vyhlásenia o obnovení trestu smrti za zavádzanie

BERLÍN/PASSAU - Bývalý šéfredaktor tureckého denníka Cumhuriyet (Republika) Can Dündar sa nedomnieva, že sa v Turecku bude konať referendum o opätovnom zavedení trestu smrti.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Považujem to za blaf," povedal Dündar pre dnešné vydanie nemeckých novín Passauer Neue Presse. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa po vlaňajšom pokuse o prevrat opakovane zmieňoval o obnovení trestu smrti a možnom referende o tejto otázke.

"Bolo by to preňho privysoké riziko. Humanisticky, ale aj politicky a hospodársky by to Turecko vrhlo späť o celé desaťročia," zdôraznil Dündar. "EÚ by prerušila svoje hospodárske vzťahy s dramatickými dôsledkami pre Turecko. Túto výbušnú silu by si mal Erdogan uvedomovať."

Turecký prezident podľa Dündara využíva túto tému na vyhrážanie sa, istý si však v tejto otázke nie je.

Dündar žije už dlhší čas v exile v Nemecku. Zasadzuje sa naďalej za demokraciu a slobodu slova vo svojej vlasti. Viacero pracovníkov denníka Cumhuriyet, ktorý prinášal kritické správy o tureckej vláde, sa nachádza vo vyšetrovacej väzbe.




 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona