Turecký minister varuje Merkelovú: Nezneužívajte Turecko v kampani!

NETKY.SK • 21 Jún 2013, 09:37 • 2 min
 Turecký minister varuje Merkelovú: Nezneužívajte Turecko v kampani!

ISTANBUL - Turecký minister pre európske záležitosti Egemen Bagis vo štvrtok varoval nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú pred používaním tureckej karty v rámci kampane pred septembrovými parlamentným voľbami v jej vlasti.

slovakia

left justify in out

Minister poverený vyjednávaním s Bruselom o členstve Ankary v EÚ skritizoval nemecký váhavý postoj k otvoreniu ďalšej kapitoly v rámci prístupových rokovaní. O jej osude by sa malo rozhodnúť v pondelok. Podľa Bagisa však Merkelovej vláda svojím rezervovaným postojom v tejto veci chce získať podporu nemeckej verejnosti, ktorá spoločne s vládou odmieta členstvo Turkov v bloku a to aj napriek opačnému názoru väčšiny členských krajín. Rovnaký postoj ako Nemecko zdieľa aj Holandsko a za prezidenta Nicolasa Sarkozyho to bolo aj Francúzsko. Práve Sarkozyho protitureckými postojmi pred nakoniec neúspešnými prezidentskými voľbami varoval Bagis Merkelovú. "Ak pani Merkelová hľadá domáci politický materiál pre voľby, nemalo by ním byť Turecko," odkázal Bagis do Berlína.

Turecko čaká na vstup do EÚ už 50 rokov, aj keď oficiálne prístupové rokovania, ktorých výsledkom by malo byť plnoprávne členstvo krajiny, trvajú až od roku 2005. Ankara však doteraz uzavrela iba jednu z 35 politických kapitol. Väčšina z nich je momentálne zmrazená na podnet Bruselu, Cypru a Francúzska, pričom jednu z hlavných prekážok tvorí odmietanie Turkov sprístupniť svoje prístavy a letiská cyperským dopravcom. Nemecko a Francúzsko ako najvplyvnejšie krajiny EÚ vstup Turkov do únie nepodporujú a namiesto neho ponúkajú moslimskej krajine privilegované partnerstvo. 

Tureckým ambíciám a imidžu vlády veľmi poškodilo tvrdé potlačenie nepokojov, ktoré vypukli začiatkom mája v Istanbule. Opozícia obviňuje vládu premiéra Recepa Tayyipa Erdogana z presadzovania nedemokratických reforiem a potlačovania osobných slobôd smerujúcich k islamizácii spoločnosti. Práve dodržiavanie ľudských práv je najväčšou výčitkou Bruselu smerom k Ankare. Samotná Merkelová tento týždeň označila aktuálne udalosti v Turecku za nezlučiteľné s "našimi predstavami o slobode zhromažďovania" a vyjadrila z nich šok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona