Turecký minister: Turecko je bezpečné pre skutočných novinárov

NETKY.SK • 11 Máj 2017, 17:54 • 2 min
Turecký minister: Turecko je bezpečné pre skutočných novinárov

ISTANBUL/ŠTRASBURG - Napriek rastúcemu tlaku na médiá v Turecku môžu zahraniční novinári bez problémov vykonávať v krajine svoju prácu, uviedol dnes turecký minister pre záležitosti EÚ Ömer Čelik.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Samozrejme, že Turecko je bezpečnou krajinou pre zahraničných novinárov," reagoval Čelik na otázku novinárky po stretnutí s generálnym tajomníkom Rady Európy Thorbjörnom Jaglandom v Štrasburgu.

 

Podľa tureckého ministra to platí pre "skutočných novinárov a tých, ktorí sa chcú v Turecku zdržiavať kvôli novinárskym aktivitám" - nie však pre tých, ktorí "prídu pod pláštikom žurnalizmu a zapletú sa do aktivít teroristických organizácií". Proti takýmto osobám budú "samozrejme podniknuté potrebné opatrenia".

 

Tlak na zahraničných novinárov v Turecku pritom stúpa, konštatuje agentúra DPA. Od začiatku týždňa sa napríklad v policajnej väzbe v Gaziantepe nachádza francúzsky fotograf Mathias Depardon. Podľa organizácie Reportéri bez hraníc (RSF) ho zadržali v juhotureckej provincii Batman.

 

RSF uviedla, že pracoval pre časopis National Geographic na reportáži o riekach Tigris a Eufrat. Turecké úrady ho obviňujú z teroristickej propagandy. Koncom apríla vyhostili z Turecka talianskeho novinára po dvoch týždňoch zadržiavania.

 

Početní novinári sa pritom v Turecku naďalej nachádzajú vo väzbe. Podľa údajov Európskej federácie novinárov v krajine v súčasnosti zadržiavajú 145 mediálnych pracovníkov, vrátane nemecko-tureckého novinára Deniza Yücela. Spravodajcu denníka Die Welt obviňujú z teroristickej propagandy a poburovania.

 

V rebríčku slobody tlače RSF je Turecko na 155. mieste zo 180 hodnotených krajín.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies