Turecký minister: Turecká armáda je po čistkách schopná lepšie bojovať proti IS

NETKY.SK • 29 Júl 2016, 15:51 • 2 min
Turecký minister: Turecká armáda je po čistkách schopná lepšie bojovať proti IS

ANKARA - Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu odmietol dnešné tvrdenie šéfa amerických tajných služieb Jamesa Clappera naznačujúce, že čistky v tureckej armáde oslabili Ankaru v rámci boja proti militantej organizácii Islamský štát (IS). Turecká armáda je podľa neho teraz naopak schopná lepšie čeliť militantom.

slovakia

left justify in out

"Ak sa (Američania) pýtajú, či bol boj s Dáišom (IS) v dôsledku čistiek v armáde oslabený, tak my hovoríme, že je to naopak. Keďže sa armáda očistila... stala sa vierohodnejšou a pre boj efektívnejšou," povedal podľa agentúry Reuters Čavušoglu novinárom na tlačovej konferencii.

 

Zároveň sa pokúsil zmierniť obavy Západu so zbližovania Ankary s Moskvou. Uviedol, že vzťah s Ruskom nie je alternatívou Severoatlantickej aliancie či Európskej únie.

 

Turecká vláda pristúpila po nedávnom neúspešnom pokuse o štátny prevrat k rozsiahlym čistkám, v rámci ktorých už tamojšie úrady prepustili, zbavili funkcií alebo začali vyšetrovať tisíce zamestnancov štátnych inštitúcií vrátane ministerstiev, armády či polície.

 

Dôvodom bolo podozrenie z napojenia týchto osôb na moslimského duchovného v americkom exile Fethullaha Gülena, ktorého turecký prezident Recep Tayyip Erdogan obvinil z organizovania neúspešného puču.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona