Turecký minister: Slová rakúskeho kancelára sú podobné extrémnej pravici

NETKY.SK • 4 August 2016, 16:07 • 2 min
Turecký minister: Slová rakúskeho kancelára sú podobné extrémnej pravici

ISTANBUL - Turecko dnes obvinilo rakúskeho kancelára Christiana Kerna z príklonu k pravicovému extrémizmu tým, že navrhol ukončenie prístupových rokovaní Ankary s Európskou úniou.

slovakia

left justify in out

"Úprimne povedané, pokladám za mimoriadne znepokojujúce, že takého vyhlásenie má podobné črty ako vyhlásenia pravicových extrémistov v Európe," uviedol turecký minister poverený agendou rokovaní s EÚ Ömer Čelik, ktorého citovala turecká štátna agentúra Anadolu.


Kern totiž navrhol, aby EÚ zvážila ukončenie prístupových rokovaní s Tureckom. Ako dôvod uviedol rozsiahle čistky v armáde, štátnej správe a školstve, ktoré vláda v Ankare spustila po nedávnom neúspešnom pokuse o vojenský prevrat.


"Musíme sa realite postaviť čelom: prístupové rokovania (s Tureckom) sú už len fikciou," vyhlásil Kern pre rakúske médiá, pričom poznamenal, že demokratické normy v Turecku zďaleka nepostačujú na to, aby nimi bolo možné zdôvodniť prijatie Turecka do EÚ.

Kern žiada, aby sa na túto tému rokovalo v rámci zasadnutia Rady EÚ, ktoré sa uskutoční 16. septembra v Bratislave.


Podľa Kernovho názoru by EÚ mala hľadať nové alternatívne riešenia, ako pomôcť tureckej ekonomike priblížiť sa požiadavkám EÚ. Turecko zostáva dôležitým partnerom EÚ v otázkach bezpečnosti a integrácie, dodal Kern. Súčasne zdôraznil kľúčovú rolu Turecka pri riešení migračnej krízy, ktorej je EÚ vystavená.


Na návrh Kerna reagovala dnes aj Európska komisia prostredníctvom svojej hovorkyne Miny Andreevovej. Tá v Bruseli uviedla, že na štatúte Turecka ako kandidátskej krajiny Európskej únie sa nič nezmenilo. Dodala však, že Turecko musí rešpektovať základné hodnoty EÚ.


Podľa agentúry DPA Andreevová spresnila, že "pokrok v prístupových rokovaniach sa posudzuje na základe radu požiadaviek, medzi ktorými je rešpektovanie právneho štátu, ľudských práv a základných slobôd".


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona