Turecký minister Kilič tvrdí, že videomateriál nemeckej DW neskonfiškovali

NETKY.SK • 7 September 2016, 18:59 • 2 min
Turecký minister Kilič tvrdí, že videomateriál nemeckej DW neskonfiškovali

ANKARA/KOLÍN NAD RÝNOM - Turecký minister mládeže a športu Akif Čagatay Kilič (40) poprel dnes informácie nemeckej televíznej stanice Deutsche Welle (DW) o skonfiškovaní videomateriálu, záznamu 30-minútového rozhovoru so spomínaným členom tureckej vlády krátko po jeho dohotovení v Ankare.

slovakia

left justify in out

Podľa Kiliča tieto informácie nezodpovedajú pravde, objavilo sa na jednej zo sociálnych sietí. Minister síce nepoprel, že videozáznam je momentálne pod kontrolou ľudí z jeho rezortu, avšak odmietol tvrdenia o jeho zhabaní.
Verzia z Ankary hovorí o tom, že štáb Deutsche Welle najskôr požiadali, aby interview neodvysielal, turecká strana však napokon musela uplatniť svoje právo, ktoré je konformné s obvyklým právom na autorizáciu rozhovorov rešpektovaným aj v Nemecku.


Hovorca DW reagoval slovami, že tvrdenia, v zmysle ktorých nedošlo k zhabaniu videomateriálu, sú jednoducho dobrodružné. "Ak by videomateriál nebol nezákonne skonfiškovaný, mala by ho ešte stále DW a mohla by ho odvysielať," uviedol pre tlačovú agentúru DPA Christoph Jumpelt, ktorý údajnú nutnosť konať označil za čistý výmysel ministra.


Nemecká televízna stanica vyzvala v utorok turecké úrady, aby neodkladne vydali spomínaný videomateriál. Elektronické médium súčasne informovalo, že skúma možnosti využitia právnych krokov.


Podľa informácií, ktoré zverejnila v utorok DW, hovorca tureckého ministra krátko po tom, ako šéf rezortu opustil priestory, v ktorých rozhovor zaznamenali, oznámil, že stanica nahrávku nesmie odvysielať. Po protestoch štábu DW v Ankare ministerstvo videomateriál skonfiškovalo, pričom členom štábu jasne naznačilo, že s ním priestory rezortu neopustia.


Intendant DW Peter Limbourg hovoril v reakcii o "novom zjavnom porušení slobody tlače v Turecku" a formuloval ďalej: "To, čo tu zažívame, napĺňa skutkovú podstatu nátlaku zo strany tureckého vedenia. S právnym štátom a demokraciou to nemá nič spoločné. Je nemožné, aby minister najskôr vyjadril pripravenosť na rozhovor a potom chcel prekaziť jeho odvysielanie, pretože sa mu nepáčili položené otázky."


Hovorca DW podľa vlastných slov ešte v pondelok večer informoval o tejto udalosti nemecké veľvyslanectvo v Turecku a pripomenul, že štáb sa nedočkal žiadneho vysvetlenia, prečo nie je možné odvysielať záznam 30-minútového rozhovoru.


Zväz nemeckých novinárov (DJV) vyzval turecké orgány, aby zhabaný materiál neodkladne vydali. Ide o najvážnejší možný útok na slobodu tlače, ktorý je známy iba z diktatúr, kritizoval predseda organizácie Frank Überall, podľa ktorého názoru by sa kauzy malo ujať nemecké ministerstvo zahraničných vecí.


Relácia Conflict Zone, pre ktorú inkriminovaný rozhovor vznikol, je podľa DW formátom ponúkajúcim konfrontačné rozhovory s osobnosťami medzinárodnej politickej scény.


Turecký minister Kilič je rodákom zo Siegenu v nemeckej spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko, ktorý navštevoval nemeckú školu v Istanbule. Rezort mládeže a športu v Ankare prevzal na sklonku roka 2013.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona