Turecký konzulát v Rotterdame odoberá pasy údajným prívržencom Gülena

NETKY.SK • 17 Február 2017, 13:22 • 2 min
Turecký konzulát v Rotterdame odoberá pasy údajným prívržencom Gülena

BRUSEL - Turecký konzulát v Rotterdame konfiškuje pasy občanom Turecka, ktorí údajne podporujú hnutie Fethulaha Gülena. Ankara tohto moslimského duchovného, žijúceho v exile v USA, obviňuje, že stojí za prípravou vlaňajšieho júlového vojenského prevratu v Turecku.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Holandský denník Trouw v dnešnom vydaní informoval, že viacero občanov Turecka sa sťažovalo, že v domovskej krajine sú považovaní za hľadaných utečencov. Konzulát im nechce predĺžiť platnosť pasov ani vydať nové dokumenty, namiesto toho im núka jednodňový pas na cestu do Turecka, kde sa musia dostaviť pred súd a dokázať svoju nevinu. Ak súd zváži, že nie sú v spojení s Gülenovým hnutím, úrady im vydajú alebo predĺžia platnosť pasov.

 

V Holandsku žije početná, vyše 400-tisícová komunita Turkov a tiež Kurdov, ktorí do tejto krajiny prišli z územia Turecka.

Denník Trouw upozornil, že holandská vláda si je vedomá, že dochádza k takýmto prípadom, nemá však záznamy o tom, koľkí ľudia boli postihnutí týmto úradným opatrením. Holandské ministerstvo zahraničných vecí odkázalo, že každý štát má voľnú ruku v tom, ako udeľuje či odoberá pasy svojim občanom.

 

Turecký veľvyslanec v Holandsku odmietol denníku potvrdiť alebo spresniť opatrenia na konzuláte v Rotterdame. Denník upozornil, že v dôsledku takéhoto postupu už najmenej štyri osoby kontaktovali právnikov špecializujúcich sa na azylovú problematiku, v skutočnosti je však oveľa viac ľudí, ktorí odmietajú jednodňový pas a predvolanie pred súd. Sú medzi nimi etnickí Kurdi, ale aj tureckí novinári kritizujúci vládny režim v Ankare.

 

Toto opatrenie postihuje aj držiteľov dvojakého holandsko-tureckého občianstva. Nemenovaná Turkyňa pre Trouw povedala, že po zrušení platnosti tureckého pasu má problémy obnoviť svoj úradný pobyt v Holandsku.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies