Turecký exprezident: Nepotrebujeme silnejšieho prezidenta

NETKY.SK • 16 Apríl 2015, 17:38 • 2 min
Turecký exprezident: Nepotrebujeme silnejšieho prezidenta

ISTANBUL - Turecký exprezident Abdullah Gül si nemyslí, že krajina potrebuje silnejšieho prezidenta, čo si za svoj cieľ pred júnovými voľbami stanovila vládna strana úradujúceho prezidenta Recepa Erdogana.

slovakia

left justify in out

Tá chce po zisku ústavnej väčšiny zmeniť systém na prezidentský. Podľa Güla, Erdoganovho predchodcu na najvyššom poste, nepotrebuje krajina takúto zmenu, ale potrebuje posilniť súčasný parlamentný systém. Podľa jeho slov na podujatí v Istanbule organizovanom britským denníkom Financial Times vládna AKP aj tak nezíska želanú ústavnú väčšinu, no vláda jednej strany bude podľa neho pokračovať.

 

Turecký premiér Ahmet Davutoglu v stredu vyhlásil, že prioritou nového parlamentu, ktorý vzíde z volieb naplánovaných na 7. júna, by malo byť prijatie novej ústavy približujúcej formu vlády v krajine k prezidentskému systému. Zmena ústavy je však už dávnejšie cieľom Erdogana, ktorý sa stal v auguste 2014 prezidentom Turecka. V prípade úspechu nová ústava nahradí znenie prijaté po vojenskom prevrate v roku 1980, ktoré napriek početným úpravám stále nesie pečať svojich autorov. 

 

Erdogan ako zakladateľ AKP, ktorý však už nestojí na jej čele, by si podľa vlastných slov želal, aby strana vo voľbách získala 400 z 550 kresiel parlamentu, čo by vláde umožnilo pohodlnú zmenu ústavy. Podľa terajších pravidiel sú totiž potrebné hlasy najmenej 330 zákonodarcov, ak majú o novej ústave rozhodovať občania v referende, alebo 367, ak má ústavu schváliť priamo parlament. Vládnuca strana týmito počtami v súčasnosti nedisponuje a prieskumy preferencií naznačujú, že voľby jej prevahu naopak oslabia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies