Tureckú úrady vydali zatykač na duchovného Gülena a 66 jeho prívržencov

NETKY.SK • 11 December 2015, 17:23 • 2 min
Tureckú úrady vydali zatykač na duchovného Gülena a 66 jeho prívržencov

ANKARA - Turecké úrady vydali dnes zatykače na duchovného Fethullaha Gülena pôsobiaceho v USA, ktorého súčasný prezident Recep Tayyip Erdogan podozrieva zo snahy o zosadenie tureckého vedenia, a 66 jeho stúpencov. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na turecké médiá.

slovakia

left justify in out

Počas policajných zásahov bolo zároveň zadržaných päť osôb vrátane bývalého poslanca vládnucej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) Ilhana Išbilena. Operácie boli cielené proti tzv. "paralelnému štátu", čo je termín používaný Erdoganom na označenie údajnej snahy Gülenových priaznivcov o zosadenie vlády prostredníctvom vytvárania paralelných štruktúr v súdnictve, polícii, školstve, médiách a iných oblastiach. Všetci zadržaní sú obvinení z prepojenia s teroristickou organizáciou.

 

Išbilen odišiel z AKP po tom, ako polícia a prokuratúra začali v roku 2013 vyšetrovať podozrenia z rozsiahlej korupcie, do ktorej mal byť zapletený aj samotný Erdogan a ďalšie osoby z jeho najbližšieho okolia.

 

Erdogan vtedy trval na tom, že nahrávky boli vykonštruované ako súčasť úkladov riadených stúpencami vplyvného islamského hnutia, ktoré vedie Gülen. Na obvinenia voči sebe a svojim blízkym reagoval rozsiahlymi čistkami na polícii, súdoch a prokuratúre.

 

Spomedzi 67 ľudí, na ktorých bol dnes vydaný zatykač, sa až 43 momentálne nachádza v zahraničí. Medzi tými žijúcimi v Turecku je napríklad šéfredaktor tureckého denníka Zaman Ekrem Dumanli, generálny riaditeľ podnikateľskej skupiny Koza Ipek - Akin Ipek či prezident istanbulskej univerzity Fatih.

 

Na duchovného Gülena, ktorý žije od roku 1999 v exile v USA, vydal turecký súd okrem dnešného zatykač už vlani v decembri. Ak by ho uznali za vinného z pokusu o štátny prevrat, hrozil by mu trest odňatia slobody do 34 rokov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies