Turecku sa podarilo znížiť hrozbu ostreľovania zo Sýrie

NETKY.SK • 17 Október 2016, 12:19 • 2 min
Turecku sa podarilo znížiť hrozbu ostreľovania zo Sýrie

ANKARA - Regióny na juhu Turecka v blízkosti spoločnej hranice so Sýriou už nebudú ohrozené ostreľovaním zo Sýrie. S odvolaním sa na generálny štáb tureckej armády o tom informovala agentúra Anadolu.

slovakia

left justify in out

Tureckým jednotkám sa v rámci operácie Štít Eufratu podarilo získať kontrolu nad deviatimi sýrskymi dedinami ležiacimi východne od mesta Mari v provincii Aleppo.

 

Operácia Štít Eufratu sa začala 24. augusta s cieľom vytvoriť pozdĺž časti hranice Turecka bezpečnú zónu. Tureckej armáde sa už v spolupráci s jednotkami povstaleckej Slobodnej sýrskej armády (FSA) podarilo dobyť pohraničné mesto Džarábulus, ktoré ovládali militanti z IS. Ankarou podporovaní povstalci oslobodili aj viacero obcí v okolí Džarábulusu.

 

Deklarovaným cieľom ofenzívy je vyčistiť prihraničnú oblasť od džihádistov a zároveň zamedziť tomu, aby uvoľnený priestor využili tamojšie kurdské sily na rozšírenie územia pod svojou kontrolou.

 

Práve postup tureckých jednotiek voči Kurdom, ktorí sú v bojoch proti islamistom v Sýrii i Iraku spojencom koalície vedenej Spojenými štátmi, vyvoláva znepokojenie Washingtonu. Moskva Ankaru tiež vyzvala vystríhať sa útokov na sýrsku opozíciu a etnické menšiny, pričom naliehala, aby Turecko svoj ďalší postup v oblasti koordinovalo s Damaskom.

 

Turecký parlament prijal začiatkom októbra uznesenie, ktorým o ďalší rok predĺžil mandát tureckých jednotiek na ich cezhraničné operácie voči Kurdov a IS na území Sýrie a Iraku.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies