Tureckú leteckú základňu Incirlik by mohlo využívať aj Rusko

NETKY.SK • 17 August 2016, 13:16 • 2 min
Tureckú leteckú základňu Incirlik by mohlo využívať aj Rusko

MOSKVA - Turecko by mohlo v rámci podpory vojenských zásahov proti teroristickým skupinám v Sýrii umožniť Rusku využívať svoju leteckú základňu Incirlik, odkiaľ v súčasnosti operujú aj americkí letci. Tvrdí to poslanec hornej komory ruského parlamentu (Rady federácie) Igor Morozov, ktorého citovala agentúra RIA Novosti.

slovakia

left justify in out

Ruské sily by mohli podľa neho uskutočňovať nálety z Turecka na základe podobných dohôd, aké Moskva uzavrela v prípade základne Humajmím v Sýrii, alebo najnovšie aj základne Hamadán v Iráne.

 

"Turecko môže poskytnúť základňu Incirlik ruským vzdušným a kozmickým silám na využitie pri protiteroristických operáciách (v Sýrii). Môže to byť logickým pokračovaním ústretových krokov tureckého prezidenta (Recepa Tayyipa) Erdogana voči Rusku," povedal Morozov v utorok pre RIA Novosti.

 

Ďalší ruský zákonodarca, Viktor Ozerov, ktorý je členom branno-bezpečnostného výboru Rady federácie, takisto nevylúčil takúto ponuku zo strany Ankary po tom, ako Erdogan po mesiacoch napätia v turecko-ruských vzťahoch pricestoval minulý týždeň do Petrohradu, kde potvrdil svoju podporu misii Ruska v Sýrii.

 

"Nie je zaručené, že Rusko bude Incirlik potrebovať, ale takéto rozhodnutie by mohlo byť považované za prejav ozajstnej pripravenosti Turecka spolupracovať s Ruskom v boji proti terorizmu v Sýrii," vyjadril sa Ozerov.

 

Základňu Incirlik na juhu Turecka už dávnejšie začali využívať na operácie v Sýrii viaceré partnerské krajiny v rámci NATO vrátane USA či Nemecka, ktoré sa angažujú v boji proti teroristickej organizácii Islamský štát.

 

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes odmietol obvinenia, že používanie iránskych vojenských základní Ruskom na nálety v Sýrii je porušením nejakých sankcií OSN voči Iránu. Informovala o tom agentúra AP.

 

Lavrov odmietol obvinenia hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Marka Tonera, ktorý v predchádzajúci deň vyhlásil, že operácie Ruska z Iránu zrejme porušujú rezolúciu OSN - tá zakazuje zásobovanie, predaj a transfer bojových lietadiel do Iránu, kým to neschváli Bezpečnostná rada OSN.

 

Minister Lavrov uviedol, že "nedošlo k žiadnemu zásobovaniu, predaju ani transferu bojových lietadiel do Iránu", a trval na tom, že prítomnosť ruských vzdušných síl v Iráne znamená vlastne len využívanie iránskych zariadení. Šéf ruskej diplomacie takisto vyzval Spojené štáty, aby "nekritizovali prehnane to, čo sa deje v rámci zvyšných obmedzení obchodu a vzťahov s Iránom".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies