Turecko zváži sankcie v súvislosti s kurdistanským referendom

NETKY.SK • 20 September 2017, 14:27 • 2 min
Turecko zváži sankcie v súvislosti s kurdistanským referendom

ISTANBUL - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan pohrozil, že jeho krajina zváži uvalenie sankcií na iracký autonómny región Kurdistan v súvislosti s jeho plánovaným referendom o nezávislosti.

slovakia

left justify in out

Turecká Národná bezpečnostná rada a kabinet v piatok prediskutujú, "aký druh sankcií môžeme uvaliť, alebo či tak urobíme," povedal Erdogan v utorok novinárom na okraj Valného zhromaždenia OSN v New Yorku. "Ale samozrejme, nepôjde o bežné sankcie," dodal.

 

Referendum, plánované na 25. septembra, vystrašilo susedov Iraku - Turecko, Irán a Sýriu -, ktoré sa obávajú, že hlasovanie povzbudí ich vlastné kurdské menšiny, aby sa snažili o odtrhnutie. Nesúhlas s referendom vyjadrili aj USA a Irak.

 

Iracký premiér Hajdar Abádí vyzval v utorok Kurdistan, aby zrušil sporné referendum po tom, ako prezident Kurdistanu Masúd Barzání dal Bagdadu trojdňové ultimátum, aby predložil Arbílu dohodu, ktorá bude k plánovanému referendu dobrou alternatívou.

 

"Barzání sa zahráva s ohňom," konštatoval v utorok podpredseda tureckej vlády Bekir Bozdag. "Najlepšie by bolo už prestať sa zahrávať s týmto ohňom, ale dať na zdravý rozum a referendum zrušiť," dodal.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona