Turecko zrušilo zákaz návštev nemeckých poslancov na základni Incirlik

NETKY.SK • 8 September 2016, 13:28 • 2 min
Turecko zrušilo zákaz návštev nemeckých poslancov na základni Incirlik

ANKARA - Turecká vláda zrušila zákaz návštev nemeckých poslancov na strategickej leteckej základni Incirlik ležiacej na juhu Turecka. Tam sú dislokovaní príslušníci nemeckých vzdušných síl s prieskumnými a tankovacími lietadlami, ktoré sa podieľajú na ťažení proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS).

slovakia

left justify in out

O zrušení zákazu informoval dnes nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier, ktorého citovala agentúra DPA. Vzťahy medzi Nemeckom a Tureckom sa prudko zhoršili od júna, keď Bundestag schválil parlamentnú rezolúciu, ktorá uznala masakru Arménov osmanskými Turkami počas prvej svetovej vojny za genocídu.


Ankara v rámci odvetných krokov zakázala aj návštevy poslancov nemeckého Bundestagu na základni, čo vyvolalo diplomatický spor medzi oboma krajinami. Nemecko zase dočasne pozastavilo rozsiahlu investíciu zameranú na modernizáciu tejto základne. Tento týždeň v utorok nemecké ministerstvo obrany investíciu vo výške 58 miliónov eur schválilo, čo podľa pozorovateľov signalizovalo, že sa spor s Tureckom podarilo vyriešiť.


Hovorca kancelárky Angely Merkelovej predtým začiatkom septembra vyhlásil, že uznesenie Bundestagu o genocíde nie je právne záväzné. Niektorí tento krok interpretovali ako ústupok Turecku.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona