Turecko zruší pasové obmedzenia pre ľudí s väzbami na duchovného Gülena

NETKY.SK • 8 Júl 2018, 09:43 • 2 min
Turecko zruší pasové obmedzenia pre ľudí s väzbami na duchovného Gülena

ISTANBUL - Pasové obmedzenia pre viac ako 180.000 ľudí s väzbami na islamského duchovného Fethullaha Gülena, obviňovaného zo zosnovania pokusu o štátny prevrat v Turecku v roku 2016, budú v priebehu niekoľkých dní zrušené, povedal v sobotu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

slovakia

left justify in out

Agentúra DPA uviedla, že turecká vláda uvalila toto opatrenie na 181.500 rodinných príslušníkov usvedčených stúpencov duchovného žijúceho v USA ako súčasť zásahu po neúspešnom puči, aby im tak zabránila opustiť krajinu.

 

Ankara označuje Gülenovo globálne hnutie za teroristickú organizáciu, niekdajší Erdoganov spojenec Gülen však toto obvinenie odmieta.

 

"Teraz, keď sa vyšetrovania a súdne prípady dostali do určitého bodu, budú pasové obmedzenia pre 181.500 ľudí o pár dní zrušené," povedal Erdogan členom svojej strany v parlamente v Ankare.

 

Napriek tomuto ústupku, Erdogan pokračoval v nastolenom ostrom tóne voči Gülenovi, keď hovoril o "vymazaní FETO", použijúc skratku pre stúpencov Gülena.

 

Po neúspešnom prevrate, po ktorom bol vyhlásený výnimočný stav, vláda výrazne vystupňovala opatrenia voči údajným stúpencom Gülena. Od roku 2016 bolo zatknutých viac ako 70.000 ľudí kvôli väzbám na Gülena.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona