Turecko zriadilo v Sýrii nové pozorovacie stanovište, v provincii Idlib

NETKY.SK • 15 Február 2018, 12:25 • 2 min
Turecko zriadilo v Sýrii nové pozorovacie stanovište, v provincii Idlib

ISTANBUL - Turecko zriadilo v Sýrii nové tzv. pozorovacie stanovište, ktoré je umiestnené v povstalcami kontrolovanej provincii Idlib, uviedla vo štvrtok agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Podľa správy tlačovej agentúry Anadolu ide o súčasť dohody o vytvorení tzv. zón deeskalácie, podporovanej Tureckom, Iránom a Ruskom. Základňa s malým počtom vojakov, ktorých úlohou bude monitorovať všetky boje, bude umiestnená takmer 70 kilometrov od hraníc s Tureckom v severozápadnej Sýrii.

 

Turecký vojenský konvoj smerujúci na novú základňu v meste Maarrat an-Numán v Idlibe prekročil podľa Anadolu turecko-sýrske hranice v noci na štvrtok.

Ide o šieste z celkovo 12 plánovaných tureckých pozorovateľských stanovíšť. Tri zriadili turecké zložky v provincii Idlib ešte vlani v októbri a novembri, dve ďalšie začiatkom februára. Idlib je takmer kompletne pod kontrolou protivládnych síl.

 

Zriadenie týchto stanovíšť je kľúčovou súčasťou mierových rokovaní v kazašskej metropole Astana, zameraných na ukončenie tohto sedem rokov trvajúceho konfliktu. Výstupom rokovaní bolo vlani vytvorenie štyroch tzv. zón deeskalácie. Spadajú do nich provincia Idlib a tiež časti provincií Aleppo, Lázikíja, Homs, Hamá, Damask, Dará a Kunajtra.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona