Turecko zriadi Trumpom navrhovanú bezpečnostnú zónu v Sýrii

NETKY.SK • 15 Január 2019, 12:21 • 2 min
Turecko zriadi Trumpom navrhovanú bezpečnostnú zónu v Sýrii

ANKARA - Turecko zriadi v severnej Sýrii bezpečnostnú zónu, ktorú navrhoval americký prezident Donald Trump. Vyhlásil to v utorok turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Podľa agentúry AFP uviedol, že v pondelok mal s Trumpom rozhovor, v ktorom potvrdil, že Ankara zriadi 20-míľovú (približne 32-kilometrovú) bezpečnostnú zónu pozdĺž sýrskej hranice.

slovakia

left justify in out

Prezidenti spolu telefonovali po tom, ako sa Turecko vyjadrilo, že sa nenechá zastrašiť hrozbami zo strany šéfa Bieleho domu. Trump totiž varoval, že Spojené štáty ekonomicky zničia Turecko, ak zaútočí na kurdské sily v severnej Sýrii, keď sa odtiaľ stiahnu americkí vojaci.

 

img

 

Telefonát medzi Erdoganom a Trumpom potvrdila aj hovorkyňa Bieleho domu Sarah Sandersová. Podľa nej americký prezident vyjadril túžbu spolupracovať na riešení otázok týkajúcich sa obáv Turecka ohľadom bezpečnosti na severovýchode Sýrie.

 

"Pre Spojené štáty je dôležité, aby Turecko nezaobchádzalo zle s Kurdmi a ďalšími sýrskymi demokratickými silami, s ktorými krajina bojuje proti Islamskému štátu," vyjadrila sa Sandersová.

 

 

Ankara sa opakovane vyhráža, že uskutoční cezhraničnú operáciu namierenú proti Oddielom ľudovej obrany (YPG) sýrskych Kurdov, ktorí boli doteraz blízkymi spojencami Washingtonu v boji proti extrémistickej organizácii Islamský štát, pripomína AFP.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona