Turecko zrejme čakajú na jeseň opäť voľby

NETKY.SK • 14 August 2015, 11:39 • 2 min
Turecko zrejme čakajú na jeseň opäť voľby

ANKARA - Turecký premiér Ahmet Davutoglu dnes vyzval poslancov parlamentu na vyhlásenie predčasných parlamentných volieb po tom, ako sa jeho konzervatívna strana nedokázala dohodnúť na vytvorení vládnej koalície so sociálnymi demokratmi.

slovakia

left justify in out

Predseda vládnucej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) tiež vyjadril želanie, aby sa voľby konali v najskoršom možnom termíne, uvidla agentúra Reuters.


Podľa Davutogla koaličné rokovania s Republikánskou ľudovou stranou (CHP) priniesli záver, že "v súčasnosti nie sú žiadne dôvody na vytvorenie koalície". "Zdá sa, že... sa výrazne zvýšila možnosť opätovného odvolania sa na vôľu národa, ak sú všetky vyčerpané všetky spôsoby na zaistenie trvalej stability našej krajiny. V skutočnosti to zostalo ako jediná možnosť," povedal premiér po definitívnom stroskotaní vyjednávaní s CHP, ktorá je v súčasnosti najsilnejším opozičným subjektom v Turecku.


Potreba nových parlamentných volieb, ktoré by sa mali uskutočniť na jeseň, v Turecku zvyšuje politickú neistotu v období, keď armáda začala "synchronizovanú vojnu" proti radikálom z Islamského štátu a militantnej Strany kurdských pracujúcich.


Vládnuca AKP by sa mohla ešte pokúsiť o spoluprácu s nacionalistickou Stranou národného hnutia (MHP), šance na dosiahnutie dohody sú však podľa nemenovaného zdroja agentúry Reuters "veľmi malé". Predčasné voľby v novembri označil zdroj za vysoko pravdepodobné. Samotná MHP sa vyjadrila, že nie je naklonená vstupu do koalície s AKP, naznačila však, že by dočasne mohla podporovať menšinovú vládu.


Davutoglova AKP vo voľbách 7. júna v súlade s očakávaniami zvíťazila, prvýkrát od svojho nástupu k moci v roku 2002 však nezískala parlamentnú väčšinu a nemôže tak ďalej vládnuť samostatne. Ak si nenájde koaličného partnera do 23. augusta, prezident Recep Tayyip Erdogan môže vyhlásiť opakované voľby. Prieskumy preferencií pritom naznačujú, že AKP by sa tentoraz väčšinu získať podarilo.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies