Turecko znovu otvorilo svoje veľvyslanectvo v Líbyi

NETKY.SK • 30 Január 2017, 16:55 • 2 min
Turecko znovu otvorilo svoje veľvyslanectvo v Líbyi

TRIPOLIS - Turecko dnes opätovne otvorilo svoje veľvyslanectvo v Líbyi; stalo sa tak dva a pol roka po tom, ako ambasádu zatvorilo z bezpečnostných dôvodov. Turecko je v poradí druhým štátom, ktorý obnovil svoju diplomatickú misiu v tejto nepokojnej severoafrickej krajine.

slovakia

left justify in out

Ankara zatvorila svoje veľvyslanectvo v roku 2014, keď rôzne frakcie bojovali o kontrolu nad krajinou, uvalenou do nestability po zvrhnutí dlhoročného vodcu Muammara Kaddáfího. Prvou krajinou, ktorá znovu otvorila v Líbyi svoje veľvyslanectvo, sa tento mesiac stalo Taliansko.

 

Obe ambasády sa nachádzajú v Tripolise približne 600 metrov od seba. "Opätovné otvorenie veľvyslanectva umožní Turecku viac prispievať k úsiliu o budovanie mieru a stability, ako aj do obnovy Líbye," uviedlo turecké ministerstvo zahraničných vecí, ktoré cituje agentúra Reuters.

 

V roku 2014 boje medzi ozbrojenými skupinami podporujúcimi opozičné politické frakcie vyústili do vzniku dvoch konkurenčných vlád so sídlom v hlavnom meste a vo východnej časti krajiny. Od vlaňajška sa snaží v Tripolise uplatniť aj tretia vláda, ktorú podporuje OSN.

 

Turecký veľvyslanec sa v čase uzatvorenia ambasády nachádzal v susednom Tunisku, zatiaľ čo turecký generálny konzulát v meste Misuráta fungoval bez prerušenia. "Turecko bude ďalej podporovať územnú celistvosť a národnú jednotu Líbye," doplnil turecký rezort diplomacie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies