Turecko žiada prezidenta irackého Kurdistanu o zrušenie referenda o nezávislosti

NETKY.SK • 12 September 2017, 07:13 • 2 min
Turecko žiada prezidenta irackého Kurdistanu o zrušenie referenda o nezávislosti

ANKARA - Podpredseda tureckej vlády Bekir Bozdag vyzval dnes prezidenta irackého Kurdistanu Masúda Barzáního, aby zrušil plánované referendum o nezávislosti.

slovakia

left justify in out

Bozdag vyhlásil, že plebiscit v tejto kurdskej autonómnej oblasti na severe Iraku, naplánovaný na 25. septembra, len zväčší problémy v regióne. Ako konštatoval, referendum nebude prospešné pre Barzáního ani pre Kurdov.

 

Spojené štáty v polovici augusta požiadali irackých Kurdov, aby referendum odložili. Irackí Kurdi ale odkázali, že plány nezmenia.

 

USA a iné západné krajiny sa obávajú, že plánované hlasovanie by sa mohlo stať ďalším ohniskom napätia v regióne. Početné kurdské menšiny žijú okrem Iraku aj v Turecku, Iráne a Sýrii a všetky tieto krajiny sú proti nezávislému kurdskému štátu.

 

Kurdi sa usilujú o nezávislý štát najmenej od konca prvej svetovej vojny, keď koloniálne veľmoci rozdeľovali Blízky východ, napísala agentúra Reuters. Územia, kde žijú, sa však napokon ocitli rozdelené medzi dnešné Turecko, Irán, Irak a Sýriu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies