Turecko zaviedlo pre občanov susednej Sýrie vízovú povinnosť

NETKY.SK • 8 Január 2016, 10:35 • 2 min
Turecko zaviedlo pre občanov susednej Sýrie vízovú povinnosť

ISTANBUL - Vláda v Ankare zaviedla od dnes vízovú povinnosť pre občanov susednej Sýrie vstupujúcich na územie Turecka leteckou alebo lodnou dopravou. Informuje o tom agentúra DPA s tým, že Turecko sa tak pokúša zmierniť množstvo migrantov prúdiacich z tejto vojnou sužovanej krajiny.

slovakia

left justify in out

Turecké ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že cieľom nového opatrenia je znížiť počty Sýrčanov prichádzajúcich nepriamo z tretích krajín, ako sú Libanon či Egypt.


Sýrčanov, ktorí vstúpia do Turecka po súši priamo zo Sýrie, bude Ankara naďalej vnímať a prijímať ako utečencov, povedala pre DPA hovorkyňa tureckého rezortu diplomacie. Zdôraznila, že Turecko zostane pri svojej "politike otvorených dverí".


Ľudskoprávne skupiny a sýrski aktivisti pôsobiaci na mieste však tvrdia, že situácia na hraniciach je úplne odlišná. Príslušníci tureckých pohraničných zložiek údajne posielajú utečencov späť do Sýrie.


Utečenci z týchto štátov sa pokúšajú o vstup do Turecka preto, aby sa odtiaľ dostali do Európskej únie. Iba v roku 2015 vstúpilo cez Turecko do Grécka okolo 800.000 ľudí, prevažne Sýrčanov, uvádzajú štatistiky Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR).


Turecko zaevidovalo od vypuknutia sýrskeho konfliktu v roku 2011 zhruba 2,2 milióna sýrskych utečencov a vybudovalo pre nich už 25 táborov.


Turecko a EÚ uzavreli v súvislosti s migračnou krízou koncom novembra dohodu. Ankara sa v nej zaväzuje, že bude účinnejšie zastavovať utečencov plaviacich sa po mori do Grécka.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona