Turecko zatklo šesť podozrivých militantov, ktorí plánovali útoky

NETKY.SK • 23 Apríl 2016, 13:49 • 2 min
Turecko zatklo šesť podozrivých militantov, ktorí plánovali útoky

GAZIANTEP - Raketové útoky na provinciu Kilis na juhu Turecka zabili troch ľudí. Informovala o tom dnes turecká tlačová agentúra Dogan, práve v čase, keď do susednej provincie Gaziantep pricestuje v priebehu dneška nemecká kancelárka Angela Merkelová.

slovakia

left justify in out

Turecko pripísalo predchádzajúce raketové útoky bojovníkom z extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) v susednej Sýrii.

 

Štyri rakety zasiahli mesto Kilis, neďaleko hranice so Sýriou, v piatok, spresnil úrad provinčného guvernéra.

Rakety boli vystrelené z územia v severnej Sýrii, ovládaného silami Islamského štátu. IS vedie v spomínanej oblasti boje proti sýrskym povstalcom, vrátane frakcií podporovaných Tureckom.

 

Raketová paľba v pondelok 18. apríla zabila v Kilise najmenej päť Sýrčanov, pričom štyria z nich boli deti.

Kilis je jedným z regiónov, kde našla útočisko väčšina utečencov pred sýrskou občianskou vojnou. Do rovnomenného mesta, ktoré malo pred vojnou 90.000 obyvateľov, prišlo približne 130.000 utečencov. Konflikt v Sýrii vypukol pred piatimi rokmi.

 

Merkelová, predseda Európskej rady Donald Tusk a podpredseda Európskej komisie Frans Timmermans majú dnes popoludní pricestovať do utečeneckého tábora v meste Gaziantep. Na návšteve tábora ich bude sprevádzať turecký premiér Ahmet Davutoglu.

 

Návšteva bola pôvodne naplánovaná o týždeň skôr a mala zahŕňať aj Kilis, ale pre bezpečnostnú situáciu nastali v pláne zmeny.

 

Merkelová navštívi pohraničie na podporu spornej migračnej dohody EÚ s Tureckom, ktorá platí už mesiac. Pribúdajú však otázky ohľadom zákonnosti predmetnej dohody - na základe nej sú migranti, ktorí nedostanú v Grécku azyl, deportovaní späť do Turecka. Podľa ľudskoprávnych skupín však Turecko nie je bezpečným miestom pre týchto ľudí.

 

Medzitým turecká štátna tlačová agentúra Anadolu informovala, že v provincii Konya v strednom Turecku bolo v piatok večer zatknutých šesť členov údajnej bunky Islamského štátu. Podľa guvernéra provincie Muammera Erola sú všetci zatknutí cudzí štátni príslušníci.

 

Podľa agentúrnej správy členovia bunky hľadali miesta pre prípadné samovražedné bombové útoky v rovnomennej metropole provincie a plánovali útočiť aj na tureckých vládnych predstaviteľov. K zatknutiu došlo deň po návšteve premiéra Davutogla v Konyi, jeho domovskej provincii.

 

Turecko zažilo od vlaňajšieho júla šesť krvavých samovražedných bombových útokov - štyri z nich pripísalo militantom IS, dodala informáciu agentúra AP. Posledný útok na rušnej ulici v pešej zóne v Istanbule 19. marca zabil štyroch turistov.

 

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona