Turecko zastavilo po summite s EÚ už niekoľko tisíc utečencov

NETKY.SK • 4 December 2015, 17:30 • 2 min
Turecko zastavilo po summite s EÚ už niekoľko tisíc utečencov

ISTANBUL - Po summite Európskej únie s Tureckom sprísnila vláda v Ankare postup proti utečencom, ktorí nelegálne cestujú do EÚ.

slovakia

left justify in out

Od začiatku týždňa zabránili turecké bezpečnostné sily takmer 3000 utečencom v plavbe z regiónu Ayvacik na západe krajiny na grécky ostrov Lesbos, uviedla dnes turecká tlačová agentúra DHA.

 

Podľa správy tiež zadržali 35 osôb podozrivých z prevádzačstva. Na operácii na 50-kilometrovom úseku pobrežia sa podieľalo 300 príslušníkov bezpečnostných síl. Nelegálne plavby na Lesbos sa odvtedy takmer zastavili, uvádza sa v správe, o ktorej informovala agentúra DPA.

 

Na mimoriadnom vrcholnom stretnutí sa minulú nedeľu EÚ a Turecko dohodli na spoločných opatreniach zameraných na obmedzenie prílevu utečencov do Európy. Únia za to Ankare prisľúbila okrem iného finančnú pomoc vo výšky troch miliónov eur, vízovú liberalizáciu a oživenie prístupového procesu.

Turecko je najdôležitejšou tranzitnou krajinou pre migrantov na ceste do Európy, pričom samo podľa oficiálnych údajov prijalo 2,2 milióna utečencov zo Sýrie.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies