Turecko zaslalo druhú žiadosť o vydanie aktérov vojenského prevratu z Grécka

NETKY.SK • 27 Január 2017, 12:15 • 2 min
Turecko zaslalo druhú žiadosť o vydanie aktérov vojenského prevratu z Grécka

ANKARA - Turecké ministerstvo spravodlivosti dnes zaslalo Grécku druhú žiadosť o vydanie ôsmich príslušníkov tureckej armády zapletených do neúspešného pokusu o vojenský prevrat, ktorý sa v Turecku odohral v júli 2015.

slovakia

left justify in out

Druhá žiadosť bola zaslaná deň po tom, ako grécky najvyšší súd rozhodol, že ôsmich tureckých vojakov, ktorí po pokuse o prevrat v Turecku ušli na vrtuľníku zo svojej vlasti do Grécka, do Turecka nevydá.

 

Predsedajúci sudca Jorgos Sakkas pri zdôvodňovaní verdiktu uviedol, že príslušníkov armády by pravdepodobne v prípade návratu do Turecka nečakal spravodlivý súdny proces.

 

Osem tureckých vojakov bojovalo proti svojmu vydaniu z Grécka do Turecka v šesťmesačnej právnej bitke. Argumentovali, že ak by sa vrátili do vlasti, vo väzení by museli znášať kruté zaobchádzanie.

 

Grécke súdy nižšieho stupňa vydávali počas série samostatných pojednávaní protichodné verdikty k vydaniu vojakov.

Tento prípad skomplikoval už aj tak zložité vzťahy medzi Gréckom a Tureckom. Okrem tejto kauzy majú Grécko a Turecko aj spory ohľadom rozdeleného Cypru a hraníc v Egejskom mori.

 

K pokusu o vojenský prevrat v Turecku došlo 15. júla 2016. Vládnym silám sa ho však podarilo rýchlo potlačiť. O život prišlo vyše 200 ľudí a ďalších asi 1500 utrpelo zranenia. Zo zodpovednosti za prípravu puču turecký prezident Recep Tayyip Erdogan obvinil v exile žijúceho duchovného Fethullaha Gülena. Ten však jeho obvinenie odmietol.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona