Turecko zakázalo svojim akademikom cestovať do zahraničia

NETKY.SK • 20 Júl 2016, 12:32 • 2 min
Turecko zakázalo svojim akademikom cestovať do zahraničia

ISTANBUL - Turecká najvyššia rada pre vzdelávanie zakázala až do odvolania všetkým svojim akademikom cestovať do zahraničia. Informovali o tom dnes miestne médiá, ktoré cituje agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Krok je jedným z opatrení Ankary v reakcii na potlačený pokus o vojenský prevrat v krajine, ku ktorému došlo z piatka na sobotu. Bližšie detaily o zákaze nie sú známe.

 

Opatrenie prišlo iba deň po tom, ako najvyššia rada pre vzdelávanie nariadila odstúpenie 1577 dekanov na všetkých univerzitách v krajine. Ministerstvo školstva v utorok zrušilo licenciu 21.000 učiteľom pôsobiacim v súkromných inštitúciách.

 

Turecko zároveň zablokovalo prístup k internetovej stránke organizácie WikiLeaks, a to iba niekoľko hodín po tom, ako táto platforma zverejnila tisíce dokumentov e-mailovej korešpondencie osadenstva vládnucej strany.

 

Od potlačenia prevratu došlo v Turecku k zatknutiu alebo prepusteniu približne 50.000 vojakov, policajtov, sudcov a učiteľov, nad čím západní spojenci Ankary vyjadrili znepokojenie.

 

WikiLeaks v utorok zverejnila takmer 300.000 e-mailov Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) z rokov 2010-16. Zdroj týchto dokumentov však nie je spojený s organizátormi prevratu ani konkurenčnými stranami či nepriateľskými štátmi, zdôraznila organizácia WikiLeaks založená austrálskym aktivistom Julianom Assangeom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies