Turecko zachránilo na mori 330 sýrskych utečencov smerujúcich do Grécka

NETKY.SK • 11 August 2015, 16:39 • 2 min
Turecko zachránilo na mori 330 sýrskych utečencov smerujúcich do Grécka

ANKARA - Turecká pobrežná stráž zachránila dnes v Egejskom mori 330 Sýrčanov na plavidlách voľne unášaných morom, ktorým sa nepodarilo dostať do Grécka. V skupine boli aj desiatky detí vrátane najmenej piatich novorodencov a ženy, niektoré z nich viditeľne tehotné.

slovakia

left justify in out

Uviedli, že cestovali v ôsmich malých člnoch.

 

"Povedali nám, že nás Európa bude vítať, ale tá nám zabuchla dvere pred očami," citovala agentúra Reuters 23-ročného Abdula z Damasku. "Budeme skúšať dostať sa do Grécka znova každý deň."

 

Niekoľkí utečenci uviedli, že ich čln zastavila ozbrojená grécka pohraničná stráž a nariadila im vypustiť do mora palivo, v dôsledku čoho uviazli na mori.

Hovorca gréckej pobrežnej stráže Nikolaos Lagadianos obvinenie "kategoricky" poprel. Povedal, že k incidentu došlo južnejšie, pri tureckom meste Bodrum, a grécke orgány tam neboli.

 

Krízou zasiahnuté Grécko zaznamenalo prudký nárast utečencov. Podľa Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) ich tento rok do krajiny po mori dorazilo 124.000.

 

Väčšina z nich cestuje na grécke ostrovy v Egejskom mori z priľahlej tureckej pevniny. Turecko poskytlo útočisko vyše 1,8 milióna sýrskych utečencov, ktorí utekajú pred štvorročnou občianskou vojnou v krajine.

 

Jeden príslušník tureckej pohraničnej stráže v prímorskom letovisku Cesme povedal, že jeho posádka zachránila minulý týždeň 700 ľudí, čo označil za rekordný počet. Turecko podľa neho zaznamenalo ich "kalamitný nárast a nemá zdroje na uspokojenie ich potrieb", uviedol pod podmienkou zachovania anonymity.

Väčšina sú utečenci z vojnou zmietanej Sýrie, ďalší utekajú pred problémami a násilím v Afganistane, Iraku a Iráne a niektorí cestujú na nafukovacích člnoch tureckých pašerákov ľudí.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies