Turecko vstúpilo do nového konfliktu s NATO

NETKY.SK • 3 December 2019, 09:14 • 2 min
Turecko vstúpilo do nového konfliktu s NATO

ANKARA – Turci držia východnú Európu ako rukojemníkov. Takto reagovalo vedenie aliancie na správy o odmietnutí Ankary podporovať plány NATO na ochranu Poľska a pobaltských štátov pred "ruským útokom". Toto rozhodnutie Ankary už v samotnom vojenskom zoskupení dostalo prívlastok "deštruktívne".

slovakia

left justify in out

Turci odmietli podporiť plán NATO na ochranu pobaltských štátov a Poľska v prípade "útoku" zo strany Ruska.

 

"Turecké úrady držia obyvateľov Východnej Európy ako rukojemníkov, čím blokujú schválenie tohto vojenského plánovania dovtedy, kým nedosiahnu ústupky", vyhlásili v aliancii. Ankara dala podľa nich NATO tvrdé podmienky: uznať kurdské"Jednotky sebaobrany" (YPG) ako teroristické, ktoré operujú v severnej Sýrii a len donedávna boli podporované zo strany Spojených štátov.

 

Obavy partnerov Turecka v západnej aliancii ohľadom toho, či zostane v NATO krajina s druhou najväčšou armádou bloku po Američanoch, sú zrejmé. Angela Merkelová len pred pár dňami uviedla nasledovné: "Je potrebné vyvinúť maximálne úsilie na udržanie Turecka v NATO, pretože to má geo-strategický význam."

 

V americkom senáte sa už šíria poplašné správy

Turecko už prekročilo červenú čiaru, keď začalo testovanie protilietadlových systémov S-400 zakúpených od Ruska. Senátor od demokratov Christopher Van Hollen vyzýva administratívu Donalda Trumpa aby uvalila sankcie na Turecko, a Štátne ministerstvo. Takýmto opatrením by sa malo upozorniť na "nové porušenia" v Sýrii a "útoky na Kurdov" zo strany Turecka. Vyhlásenia takéhoto typu zazneli z Washingtonu po tom, čo turecký prezident Recep Tayyip Erdogan nedokázal uzavrieť dohodu s Donaldom Trumpom, ktorá sa mala týkať 100 miliardovej výmeny na odmietnutie raketového systému S-400.

 

"Ankara nemá záujem chrániť pobaltské štáty a Poľsko pred Ruskom pretože Turecko verí, že Rusko nemá záujem útočiť na nikoho. V minulosti bola medzi Ruskom a Tureckom kríza, teraz je však situácia iná. Turecko nevidí hrozbu zo strany Ruska a sebavedomie ostatných krajín, najmä tých malých, je pre Ankaru málo zaujímavé", vyhlásil turecký politológ Ismail Togrul.  

 

"Turecko má teraz iné priority a jeho svetonázor z hľadiska bezpečnosti mu to jednoducho nedovolí. To, čo sa deje na Blízkom východe, najmä v Sýrii, ktorej najsilnejším spojencom je Rusko, patrí taktiež medzi priority Turecka," uzavrel turecký expert.  

                     



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona