Turecko vnímame ako dôležitého partnera

NETKY.SK • 31 Marec 2015, 17:47 • 2 min
Turecko vnímame ako dôležitého partnera

BRATISLAVA 31. marca (SITA) - Slovensko vníma Turecko v otázkach zahraničnej politiky ako dôležitého partnera a vplyvného hráča v regióne, ktorému sa nevyhýbajú ani turbulencie a konflikty.

slovakia

left justify in out

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák to dnes povedal na stretnutí s ministrom zahraničných vecí Turecka Mevlütom Çavuşoglum a tureckým ministrom pre záležitosti EÚ Volkanom Bozkirom. Ich stretnutie sa uskutočnilo v rámci oficiálnej návštevy prezidenta Turecka Recepa Tayyipa Erdogana na Slovensku, ktorého obaja ministri sprevádzajú.

 

Lajčák zároveň ocenil príspevok Turecka pri zvládaní vlny sýrskych utečencov a humanitárnych dôsledkov sýrskej krízy. V rozhovore s ministrom Çavuşoglum sa dotkol aj citlivej otázky vzťahov Turecka s Cyprom, situácie na Ukrajine, na Balkáne a energetickej bezpečnosti. 

 

V súvislosti so slovensko-tureckou spoluprácou Lajčák konštatoval vynikajúcu úroveň vzťahov oboch krajín. "Máme záujem udržať vysokú úroveň dvojstranných vzťahov a ešte viac ju posilniť. To isté sa týka aj ekonomickej spolupráce. Objem našej obchodnej výmeny sa za posledné desaťročie zvýšil šesťnásobne a stále je tu priestor na ďalšie zvýšenie. Do budúcna chceme jednoznačne stavať na spolupráci v oblasti vedy, výskumu a moderných technológií. Budeme sa tiež snažiť o zintenzívnenie spolupráce v oblasti energetiky, obrany a školstva,“ uviedol Lajčák s tým, že projekt spoločného inovačno-technologického fóra zloženého z expertov zo slovenskej a tureckej strany už nadobúda konkrétne kontúry a fórum by mali otvoriť 14. mája.

 

Lajčák tiež informoval, že dlho diskutovaná myšlienka zriadenia tureckého vojenského cintorína spolu s pamätníkom vojakom z prvej svetovej vojny na Slovensku sa dostáva do záverečnej fázy. Obaja partneri sa okrem toho zhodli na zámere uskutočniť stretnutie ministrov zahraničných vecí krajín Visegrádskej štvorky a Turecka v máji. Tento raz by to malo byť na tureckej pôde v meste Antalya. "Turecko aj my máme záujem o zintenzívnenie dialógu a v tomto trende chceme počas predsedníctva Slovenska vo V4 určite pokračovať,“ zdôraznil Lajčák. 

 

S tureckým ministrom pre záležitosti EÚ Volkanom Bozkirom sa potom sústredil na otázky integračného procesu Turecka do EÚ. Minister Lajčák ubezpečil, že Slovensko bude naďalej patriť medzi podporovateľov politiky rozširovania únie. Rozširovanie EÚ podľa neho pomáha aj pri stabilizácii a rozvoji krajín blízkych k EÚ a v čase momentálneho skepticizmu je potrebné oživiť tento projekt. 

 

Na záver Lajčák potvrdil pripravenosť naďalej poskytovať diplomatickú záštitu dialógu politických strán oboch komunít na Cypre. "Naše úsilie vnímame ako príspevok k riešeniu, pričom Slovensko je v cyperskom spore nestranným partnerom," dodal Lajčák.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies