Turecko varuje Merkelovú: Do pondelka má čas, potom príde reakcia!

NETKY.SK • 22 Jún 2013, 12:52 • 2 min
Turecko varuje Merkelovú: Do pondelka má čas, potom príde reakcia!

ISTANBUL - Turecká vláda v piatok opätovne varovala nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú a vyzvala ju na zmenu postoja k ďalšiemu pokroku v rámci prístupových rokovaní o členstve Ankary v EÚ.

slovakia

left justify in out

Minister pre európske záležitosti poverený rokovaniami s Bruselom Egemen Bagis nadviazal na svoje štvrtkové tvrdé slová adresované Merkelovej a tentoraz vyjadril vieru, že "do pondelka svoju chybu napraví". Do úvahy by podľa jeho slov pritom mala vziať tri milióny Turkov žijúcich v Nemecku a taktiež tisíce nemeckých podnikov v Turecku. Ak svoj postoj ani tak nezmení, "prídu reakcie", uviedol Bagis, ktorý zároveň potvrdil, že vláda v Ankare si v rámci odvety predvolá nemeckého veľvyslanca a bude žiadať vysvetlenie predvolania tureckého diplomata v Berlíne.

Bagis vo štvrtok obvinil kancelárku zo snahy zdržiavať eurointegračné úsilie jeho krajiny, čím podľa neho "lacným" spôsobom sleduje vlastné záujmy pred nadchádzajúcimi septembrovými voľbami. Veľká časť Nemcov totiž so vstupom Turecka do EÚ nesúhlasí. Podľa hovorcu nemeckého rezortu diplomacie Andreasa Peschkeho sú vyjadrenia tureckého predstaviteľa "neprijateľné" a vláda ich prijala s "veľkou nevierou". "Ak pani Merkelová hľadá domáci politický materiál pre voľby, nemalo by ním byť Turecko," odkázal Bagis vo štvrtok do Berlína. Predstaviteľ poverený vyjednávaním s EÚ týmto spôsobom reagoval na váhavý postoj Nemcov k otvoreniu ďalšej kapitoly prístupových rokovaní s Tureckom. O tej sa má rozhodnúť budúci týždeň, vo štvrtok však k zhode členských krajín nedošlo, čo tureckého diplomata pobúrilo. 

Turecko čaká na vstup do EÚ už 50 rokov, aj keď oficiálne prístupové rokovania, ktorých výsledkom by malo byť plnoprávne členstvo krajiny, trvajú až od roku 2005. Ankara však doteraz uzavrela iba jednu z 35 politických kapitol. Väčšina z nich je momentálne zmrazená na podnet Bruselu, Cypru a Francúzska, pričom jednu z hlavných prekážok tvorí odmietanie Turkov sprístupniť svoje prístavy a letiská cyperským dopravcom. Nemecko a Francúzsko ako najvplyvnejšie krajiny EÚ vstup Turkov do únie nepodporujú a namiesto neho ponúkajú moslimskej krajine privilegované partnerstvo. 

Tureckým ambíciám a imidžu vlády veľmi poškodilo aj tvrdé potlačenie nepokojov, ktoré vypukli začiatkom júna v Istanbule. Opozícia obviňuje vládu premiéra Recepa Tayyipa Erdogana z presadzovania nedemokratických reforiem a potlačovania osobných slobôd smerujúcich k islamizácii spoločnosti. Práve dodržiavanie ľudských práv je najväčšou výčitkou Bruselu smerom k Ankare. Samotná Merkelová tento týždeň označila aktuálne udalosti v Turecku za nezlučiteľné s "našimi predstavami o slobode zhromažďovania" a vyjadrila z nich šok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies