Turecko v obave o životy svojich občanov nepodpísalo dokument o boji s IS

NETKY.SK • 12 September 2014, 13:29 • 2 min
Turecko v obave o životy svojich občanov nepodpísalo dokument o boji s IS

ANKARA - Z obáv o osud 49 zamestnancov tureckého generálneho konzulátu v irackom Mósule, ktorých zadržiavajú islamisti, Turecko nepodpísalo vyhlásenie o príspevku k boju medzinárodnej koalície pod vedením USA proti extrémistom z Islamského štátu (IS).

slovakia

left justify in out

Informovala o tom dnes turecká televízia NTV, ktorá vysvetlila, že turecké vedenie sa obáva, že v prípade aktívnejšej účasti republiky na vojenských operáciách protiteroristickej koalície by tureckým občanom hrozila smrť.
     

Turecko pritom predtým vyjadrovalo plnú podporu plánom na boj s IS, najnovšie však uviedlo, že maximum, čoho je schopné, je poskytnutie informácií tajných služieb, plnenie špecifických logistických úloh a posilnenie svojich hraníc.
     

NTV špekulovala, že o boji s IS a o variantoch účasti Turecka na ňom bude dnes v Ankare s tureckým vedením rokovať americký minister zahraničných vecí John Kerry. 
     

V spoločnej deklarácii prijatej vo štvrtok na záver krízovej konferencie v saudskoarabskej Džidde vyjadrilo desať arabských štátov pripravenosť prispieť svojím dielom k boju medzinárodnej koalície pod vedením USA proti extrémistom z Islamského štátu. 
     

Saudská Arábia, ako aj Bahrajn, Egypt, Irak, Jordánsko, Katar, Kuvajt, Libanon, Omán a Spojené arabské emiráty prisľúbili okrem iného, že zastavia finančné toky pre extrémistov a príliv nových bojovníkov zo zahraničia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies