Turecko v minulosti zakázalo vstup obom útočníkom z kostola vo Francúzsku

NETKY.SK • 29 Júl 2016, 08:52 • 2 min
Turecko v minulosti zakázalo vstup obom útočníkom z kostola vo Francúzsku

ANKARA - Nielen jednému, ale obom útočníkom z kostola na severe Francúzska, ktorí v utorok podrezali v Saint-Étienne-du-Rouvray neďaleko Rouenu hrdlo tamojšiemu 85-ročnému duchovnému Jacquovi Hamelovi, Turecko zakázalo v uplynulých mesiacoch vstup do krajiny.

slovakia

left justify in out

Abdel-Malik Nabil Petitjean pricestoval na medzinárodné Atatürkovo letisko v Istanbule 10. júna, avšak tamojšie orgány ho zastavili a vypočuli, pretože pred absolvovaním pasovej kontroly hovoril s osobou, na ktorú už skôr uvalili zákaz vstupu do krajiny. Petitjean odcestoval z Turecka už na druhý deň.

 

Francúzske orgány predtým podľa dostupných informácií nevydali varovanie pred týmto mužom, o zákaze jeho vstupu na turecké územie však boli neodkladne informované, uviedla dnes s odvolaním sa na nemenované turecké zdroje tlačová agentúra DPA.

 

Médiá zhodne informovali, že francúzske úrady zaradili tohto mladíka do databázy radikalizovaných osôb na sklonku júna.

 

Jeho identitu ako jedného z útočníkov zneškodnených po rukojemníckej dráme a vražde kňaza v kostole francúzskou políciou potvrdila dnes oficiálne aj tamojšia prokuratúra, a to na základe porovnania vzoriek DNA.

 

V prípade Adela Kermicha, takisto 19-ročného útočníka z kostola, turecká strana vlastne potvrdila informácie francúzskej prokuratúry, ktorá už skôr uviedla, že sa tento extrémista pokúšal opakovane dostať do Sýrie, pričom raz uviazol v Nemecku a raz v Turecku.

 

Podľa informácií, ktoré dnes prišli z krajiny polmesiaca, francúzska strana vlani informovala Turecko, že Adel Kermiche sa chystá pricestovať zo Ženevy na menšie istanbulské letisko pod menom Kevin Kermiche, pričom ho označili za podozrivého z teroristických aktivít. Turecko mu vtedy zakázalo vstup na územie krajiny.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona