Turecko už vraj podľa Erdogana nepotrebuje členstvo v EÚ, rozhovory však neukončí

NETKY.SK • 1 Október 2017, 18:40 • 2 min
Turecko už vraj podľa Erdogana nepotrebuje členstvo v EÚ, rozhovory však neukončí

ANKARA - Turecko už nepotrebuje členstvo v Európskej únii, ale nemá v úmysle jednostranne prerušiť prístupové rozhovory s Bruselom.

slovakia

left justify in out

Povedal to dnes turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, ktorého citovala agentúra Reuters.

"Nebudeme tou stranou, ktorá sa vzdá. (Ale) pravdupovediac, my už členstvo v EÚ nepotrebujeme," vyhlásil Erdogan počas vystúpenia v tureckom parlamente.

 

Únia však Turecko, ako uviedol, stále potrebuje. Vstup Turecka do európskeho spoločenstva by podľa neho mohol odštartovať hospodársky rast celého bloku.

 

"Ak má EÚ urobiť veľký krok vpred, tak sa to dá len jediným spôsobom: poskytnúť členstvo Turecku a podniknúť tak krok ku kultúrnemu a ekonomickému rastu," domnieva sa turecký prezident.

 

Erdogan zároveň obvinil krajiny Únie z toho, že nepodporili Ankaru v jej boji proti terorizmu, pretože odmietli vydať osoby zapletené vo vlaňajšom pokuse o vojenský prevrat v Turecku.

 

Oficiálne prístupové rozhovory s Tureckom trvajú už 12 rokov. V dôsledku rozsiahlych čistiek a represií, ku ktorých v krajine dochádza od neúspešného puču, však prakticky uviazli na mŕtvom bode. Viacero európskych štátov - znepokojených porušovaním ľudských práv a oslabovaním vlády zákona a demokracie v Turecku - dokonca požaduje ukončenie alebo pozastavenie prístupových rozhovorov.

 

Nemecká kancelárka Angela Merkelová chce, aby sa o tejto otázke diskutovalo na októbrovom summite EÚ. O úplnom zastavení rokovaní by muselo jednohlasne rozhodnúť všetkých 28 členských štátov, čo sa v súčasnosti zdá nereálne. Na prípadné pozastavenie by stačil aj súhlas 16 krajín reprezentujúcich najmenej 65 percent občanov Únie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona